Država će razmotriti predloge mama o izmeni Zakona o finansijskoj podršci

Biznis 21. apr. 202113:311 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Predstavnice udruženja Centar za mame, Roditelj, Srbija u pokretu i Bebac.com razgovarale su sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predstavnicima resornih ministarstava povodom Zakona o finansijskoj podršci porodici i preneto im je da će se njihovi predlozi razmotriti i dijalog nastaviti.

U saopštenju tih udruženja se navodi da Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom već skoro tri godine ugrožava zaposlene mame i to one koje su zaposlene manje od 18 meseci bez prestanka pre trudnoće, kao i mame preduzetnice i mame koje primaju više od tri prosečne plate.

Zahtevi za izmene koje su udruženja podnela se odnose na te tri kategorije, a to su smanjenje broja meseci za koje se uzima prosek zarada za izračunavanje naknade sa 18 na 12 meseci, izjednačavanje prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame i pravedan obračun naknade zarada za mame koje imaju veća primanja od tri prosečne plate.

Brnabić je obećala da će u razgovoru sa nadležnim ministrima raditi i na izmenama drugih zakonskih rešenja koja su dovela do toga da preduzetnice budu u lošijem položaju u odnosu na žene koje su u radnom odnosu.

Kao predstavnice udruženja, veoma smo zadovoljne što je dijalog na ovu temu ponovo otvoren sa predsednicom Vlade Srbije i što međusobno razumevanje postoji. S druge strane, sve što je moglo da nam se obeća jeste da će se zahtevi razmotriti i da će se dijalog nastaviti, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar