Predsednik sindikata u Fijatu: Moguće da još više radnika izađe na ulicu

Biznis 14. maj. 202211:5333 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Samostalnog sindikata Fijat Kragujevac Saša Đorđević izjavio je da je siguran da ima prostora za rešenje problema radnika, ali da se plaši se “šuma u komunikaciji” i da postoji mogućnost da zbog toga u ponedeljak još više radnika izađe na ulicu. Novinar Danasa Aleksandar Milošević ističe da su Stelantis i Vlada Srbije znali šta se sprema radnicima, ali su to prećutali kada su najavljivali proizvodnju električnih automobila u kragujevačkoj fabrici.

Povezane vesti:

“Siguran sam da ovde ima dovoljno prostora da se iznađe rešenje”, rekao je Đorđević u emisiji Novi dan na N1.

On je rekao da su zaposleni, od euforije oko najavljene proizvodnje električnog modela, dovedeni pred svršen čin ponudom da na dve godine rade u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu ili budu proglašeni tehnološkim viškom.

Đorđević ističe da poslodavci nisu imali odgovore na pregršt pitanja radnika, poput toga šta će biti sa osiguranjem njihove dece ili supružnika, ako prihvate ponudu da rade u inostranstvu.

Kako je rekao, Samostalni sindikat podržava sve zaposlene koji se - isključivo dobrovoljno - prijave za odlazak na rad u inostranstvo, ali podržavaju i sve one koji hoće da ostanu u svojoj fabrici.

“Naš predlog da zaposleni koji ostanu ovde neće sedeti kući, nego će to vreme biti usredsređeno na to da oni budu na obukama, jer mi sad pravimo novo vozilo”, kazao je Đorđević.

Na pitanje da li očekuje pomoć države, odgovara – apsolutno, i naglašava da mnogo radnika ima malu decu, zasnovali su porodice, a onda im je rečeno da su u nezavidnom položaju.

Novinar Danasa Aleksandar Milošević naglašava da su i Stelantis i Vlada Srbije znali šta će biti pre tri nedelje, kada su najavljivali proizvodnju električnog modela automobila u Kragujevcu.

“Oni su sigurno imali tu informaciju i znali su šta će se dogoditi, međutim svi su odlučili da to prećute”, rekao je Milošević.

Kako je kazao, razume radnike koji kažu da je ovo za njih bio hladan tuš, a sa ekonomske tačke gledišta opet se aktuelizuje pitanje da li su se isplatile sve subvencije date Fijatu.

Milošević je upitao šta to Srbija zapravo finansira, podsećajući da je ministarka privrede poručila da radnicima niko ne može da plaća da ništa ne rade, a država “plaća 48 miliona evra subvencija” fabrici koja će biti zatvorena dve godine.

Ističe da bi za te pare radnici mogli da tri godine dobijaju istu platu kao i sada, navodeći da je Fijat investitor u povlašćenom položaju i da je stoga opravdano reći da ima veću odgovornost prema državi i radnicima.

Povezane vesti:

“Jasno je da Fijat nije razmišljao sa tačke gledišta svojih radnika”, kazao je Milošević.

Govoreći o dogovorenom roku od osam dana tokom kojeg bi trebalo da radnici dobiju odgovore, ocenio je da je taj rok očigledno postavljen na insistiranje države i da je to porazno.

Rekao je da Vlada Srbije sada ne može mnogo da uradi, ali da je trebalo da pokrene pitanje sudbine radnika kada se pregovaralo o subvencijama sa Stelantisom.

Upitan da prokomentariše vest da vlada navodno pregovara sa velikim proizvođačem automobila iz Japana oko dolaska u Inđiju, rekao je da bi to bila sjajna vest, ali da se o tome dugo govori.

Podseća da gašenje proizvodnje Fijata postavlja i pitanje šta će biti sa radnicima u firmama koje proizvode komponente za Fijat.

Ocenio je da će Fijat ostati i nastaviti da radi u Srbiji, ali da je zabrinut za to koliko će radnika zapošljavati.

Komentari

Vaš komentar