Predsednik Ljubljana foruma: Privatni interes ne razmišlja o eko projektima

Biznis 13. okt. 202113:08 > 13:101 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay/Efraimstochter

Timski pristup i snažno liderstvo grada omogućili su Ljubljani da privatni interes prilagodi javnom i da grad dobije titulu Zelene prestonice Evrope, ocenio je za predsednik Ljubljana foruma, Blaž Golob.

On je, u serijalu razgovora Vidokrug, objasnio da se strategija za to pripremala od 2012. godine i da se ulagalo u projekte na dobrobit građana, koji su učinili da se poboljša kvalitet njihovog života.

To je proces, važno je pronaći saglasnost privatnog interesa i javnog dobra, objasnio je Golob i napomenuo da je parkove i zelenilo važno održati za buduće generacije.

Ima dosta degradiranih zona na kojima se mogu napraviti novi parkovi sa mnogo drveća, rekao je Golob, sugerišući kako bi i Beograd mogao da poveća broj zelenih površina.

On smatra da je Ljubljana imala „sreće“ sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, koji je okupio snažan tim i imao viziju.

Timski pristup je omogućio da se formira snažan stav Grada i onda su se tome prilagođavali privatni interesi. Vidimo mnogo puta da bude obrnuto, ukazao je Golob.

Prema njegovom viđenju, kada je privatni interes onaj koji vodi igru, onda se ne razmišlja toliko o zelenoj agendi i ekološkim projektima.

Privatnici će na kraju uvek prilagoditi svoj projekat, ako grad zna gde, šta hoće i ima dobar stav, poručio je Golob.

Kao organizator 10. Samita gradonačelnika regiona, on je istakao da je pozitivno iznenađen prioritetima Beograda koje je predstavio gradonačelnik Zoran Radojičić.

Budući da je pedijatar, gradonačelnik zna šta je važno za budućnost dece, dobar vazduh, okolina, i kroz tu prizmu razmišlja o razvoju grada, protumačio je Golob.

Kada je reč o kaznenoj politici, on smatra da je uvek bolja edukacija, uveren da uvek ima spojeva dobrog osvešćivanja, preko nevladinih organizacija, vrtića, škola i primera iz porodice.

Tek na kraju dolaze kazne, ali da se primene, naglasio je Golob i zaključio da je bolje manje kazni, ali ako i bude, onda neka „opali po džepu“ i bude u funkciji.

Komentari

Vaš komentar