Pred poslanicima nekoliko ekonomskih zakona: Od fiskalizacije do 20 evra pomoći

Biznis 05. okt. 202114:15 > 14:229 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas u parlamentu set od četiri ekonomska zakona, kojima se, između ostalog, definiše pitanje isplate 20 evra u decembru za punoletne građane Srbije i kojima se predviđa uvođenje tranzicionog perioda za prelazak na novi model fiskalizacije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19 definiše davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za punoletne državljane Srbije.

Prijava za 20 evra

„Ovo je zakon koji predviđa isplatu 20 evra za sve građane Srbije u decembru ove godine. Za pomoć od 20 evra mogu da se prijave svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine. Za njih otvaramo mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra“, rekao je ministar finansija.

Pročitajte još:

Ministar je podsetio da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru.

Ministar finansija je predstavio i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o fiskalizaciji. Kako je naveo propisom je planirano uvođenje novog modela fiskalizacije, što je jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje.

Prelazni period za e-fiskalizaciju

On je naveo da se izašlo u susret privrednicima, pa je uveden prelazni period u kome će moći da rade postojeće i novo rešenje, od 1. novembra do kraja aprila naredne godine.

„Privrednici su tražili prelazni period od šest meseci i dobili su ga. Kada su rokovi u pitanju već 1. oktobra krenula je prijava preko sajta Poreske uprave svih poreskih obveznika da prijave svoja prodajna mesta i do jutros 892 poreska obveznika su se prijavila sa 1400 prodajnih mesta“, rekao je Mali i pozvao ostale poreske obveznike da se prijave u narednih mesec dana.

On je dodao ni jedan dinar poreske obveznike neće koštati uvođenje novog sistema. Obezbeđeno je šest milijardi dinara, kako bi se pokrili troškovi nabavke fiskalnih uređaja. Uredba je usvojena na sednici Vlade prošle nedelje i predviđa subvenciju od 100 evra za svaki fiskalani uređaj i dodatnih 100 evra za svako prodajno mesto. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti povećan za 20 odsto.

„Ko želi da iskoristi ove subvencije prijavljivanje će preko sajta Poreske uprave krenuti od 15. oktobra i trajaće do kraja januara“, naveo je Mali.

Reprogram poreskih dugova privrede

Pred poslanicima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema rečima Malog, dva su osnovna razloga za promenu ovog zakona.

„Prvi je da bi se uskladio sa izmenama Zakona o fiskalizaciji a drugi kako bi dodatno dali fleksibilnost privrednim subjektima koji duguju Poreskoj upravi i ušli su u problem sa izmirivanjem poreskih obaveza zbog pandemije korona virusa. Izmene ovog propisa omogućujuju svima koji su ispoštovali rokove za plaćanje glavnice duga PU, da dobiju mogćnost za odlaganje plaćanja kamata. To su bili zahtevi privrednika i njima izlazimo u susret“, naveo je Mali.

Dodatno zaduživanje države

Poslednji zakon koji je Mali predstavio u Skupštini je Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija ad Novi Sad za potrebe finansiranja projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica – Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

„Vrednost ove investicije je 89 miliona evra. Ukupna dužina pruge je 98 kilometara a deo koji prolazi kroz našu zemlju je dug 38,5 kilometara. Veoma je važno da je ovde reč ne samo o rekonstrukciji postojeće pruge, već i gradnji nove pruge koja nedostaje na pojedinim deonicama. Veoma važan propis za nastavak saradnje između Srbije i Mađarske“, naveo je Mali.

Kako ističe, u ovom trenutku ima sedam auto-puteva koji se grade po čemu smo „najveće gradilište u Evropi“.

„Gradimo autoput Preljina-Požega, Moravski koridor, Kuzmin-Sremska Rača, zatim Lajkovac-Valjevo, peti je Ruma-Šabac-Loznica, šesti je Novi-Sad-Ruma (Fruškogorski koridor) , sedmi je brza saobraćajnica od Surčina ka Novom Beogradu i očekujem da ćemo do kraja godine započeti radove na izgradi brze saobraćajnice autoputa od Niša, Pločnika prema Merdarama, izgradnji dunavske magistrale, od Požarevca ka Golupcu i radove na izgradnji autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad“, naveo je Mali i dodao da je sve ovo deo programa Srbija 2025. koji smo na putu da ispunimo.

O privrednom rastu

Ministar Mali je rekao da je Ministarstvo finansija promenilo projekciju rasta BDP-a za ovu godinu.

„Na osnovu rezultata iz trećeg kvartala ove godine mi očekujemo da u trećem kvartalu imamo umesto stope od 5,6 osto, stopu rasta od sedam odsto. U prvih šest meseci bila je stopa privrednog rasta od 7,6 odsto, pa sa sedam odsto iz trećeg kvartala ja očekujem da ćemo imati najmanje sedam odsto stopu rasta do kraja ove godine. Predsednik Vučić je bio u pravu, biće nam rezultat mnogo bolji. To znači da ćemo imati jednu od najvećih stopa rasta ove godine a kada uzmete i minus od 0,9 odsto prošle godine za ove dve godine najveće ekonomske krize, pandemije koronavirusa, Srbija će biti među top tri zemlje u Evropi kada je ekonomski rezultat u pitanju. Za građane Srbije važno je to da što nam je veća stopa BDP jer da možemo da razgovaramo o većim penzijama i platama i to su teme sa kojima ćemo izaći u narednih par dana kada budemo sumirali konačne rezultate za treći kvartal“, rekao je Mali, a navodi MInistarstvo finansija.

Komentari

Vaš komentar