Povećanje minimalca: Svako postavio svoju granicu, teško do dogovora

Biznis 15. jul 202119:5515 komentara
Podeli:

Razgovori o povećanju minimalne zarade sa 32 na 35 hiljada dinara, trebalo bi da počnu za mesec dana, ali je, čini se, već sada jasno da će se dogovor teško postići. Država najavljuje da će preuzeti deo troškova poslodavaca, ali je taj ustupak za poslodavce u ovom trenutku, kako kažu, donja granica prihvatljivosti. S druge strane, sindikati traže još veće povećanje minimalca.

Država je izračunala da bi porodica sa dva uvećana minimalca od po 35 hiljada dinara mogla da preživi 2022. godinu. Radnici ponavljaju – nedovoljno, jer je potrošačka korpa i dalje luksuz za minimalac koji od 2016. raste, kažu, minimalno.

„Mi smo već godinama unazad ukazivali na to da sa ovakvim povećanjima minimalne zarade mi i dalje ne možemo da govorimo o tome da ona pokriva minimalnu potrošačku korpu. Odnosno, to bi značilo da minimalac treba da se poveća za 24 odsto“, kaže Zoran Ristić iz sindikata „Nezavisnost“.

Povezane vesti

Preciznije, sindikati bi 39 hiljada dinara, država nudi 35, a poslodavci glasaju za aktuelni minimalac od 32 hiljade ili ustupke. I država planira da ih napravi – predsednik najavljuje da biznis neće biti ugrožen, jer će dela troškova da bude oslobođen.

„Mi smo se dogovorili i razgovaramo o tome, čak sam rekao i cifru da li ćemo ići od 19,3 hiljade, videćemo, ali na povećanje neoporezivog dela dohotka, to je jedno, a druga mera je dalje smanjenje radnih poreza i doprinosa od 0,5 do 1,5, u zavisnosti od toga kakvo nam bude stanje javnih finansija i budžetskog deficita pre kraja godine“, rekao je Vučić.

Poslodavci objašnjavaju da sa rastom minimalca ne raste samo ta minimalna mesečna plata, već i sve ostale, pa čak i one najviše zarade. Pošto ne očekuju nikakvo bolje poslovanje u sledećoj godini, uzdaju se u ponudu države, ali im predsednik ovom najavom nije baš navukao osmeh na lice.

„Tužna je zemlja koja će da natovari svojim privrednicima koliko će da daju na zarade. Ovo što je maksimalno predsednik pomenuo, hiljadu dinara razlike u neoporezivanom delu i 1,5 odsto umanjenja poreza i doprinosa je zaista donja granica nečega što bi moglo da bude prihvatljivo“, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Dakle, svako je postavio svoju granicu, pa se u drugoj polovini avgusta teško može očekivati da će se za 15 dana država, sindikati i poslodavaci dogovoriti koliko će mesečno zarađivati 350 hiljada radnika na minimalacu. A ako dogovora ne bude, presudiće Vlada – to je taj dijalog u kome konačnu reč uvek daje vlast.

Komentari

Vaš komentar