Poslodavci: Skuplja struja za preduzeća okidač za poskupljenje većine proizvoda

Biznis 14. okt. 202113:32 > 18:311 komentar
Podeli:

Unija poslodavaca Srbije uputila je inicijativu da se zaustavi trend drastičnog povećanja cene električne energije za preduzeća, jer će ono dovesti do skoka cena većine proizvoda i usluga, a istovremeno ugroziti poslovanje značajnog broja firmi. Svetlana Budimčević, iz sektora za pravne poslove Unije poslodavaca Srbije, za Infobiz navodi da je cena električne energije pre pandemije bila 50 evra po megavat času, u vreme analize koju su sproveli privrednici cena je bila već 135 evra.

„Današnja cena bazne električne energije na berzi za sutrašnji dan je 190 evra. To je drastično poskupljenje i bojimo se da privreda to ne može da izdrži“, istakla je Svetlana Budimčević.

Povezane vesti

Ona je navela da politiku snabdevanja električnom energijom i formiranja cena treba pažljivo donositi i omogućiti da se čuju sve zainteresovane strane. 

„Očekujemo poziv ministarke energetike da bi se razmotrile i potrebe privrede koja je već značajno pogođena pandemijom“, ukazala je Budimčević.

Unija poslodavaca Srbije je, nešto ranije danas, od Elektroprivrede Srbije zatražila da svoje kupce zaštiti od fluktuacije cena na tržištu u uslovima kada nema inflacije i da se na taj način obezbedi opstanak srpskih preduzeća.

„Povećanje cene energenata, u ovom slučaju električne energije, utiče na povećanje troškova koji dalje podižu cenu finalnog proizvoda, odnosno drastično utiču na poslovanje. Takav rasplet je kočnica bržem privrednom rastu, novim investicijama i konkurentnosti domaće privrede, pogotovo njenog izvozno orijentisanog dela“, navela je u saopštenju Unija poslodavaca, prenoseći zahteve koji dolaze iz privrede.

Anketirajući preduzeća o mogućem poskupljenju struje, Unija je došla do podatka da čak 82 odsto firmi smatra da će skuplja energija dovesti do poskupljenja njihovog proizvoda ili usluge i zato poziva nadležne na blagovremeni razgovor o budućim poskupljenjima struje.

Cena struje samo 54 odsto strukture računa

„Cena električne energije čini samo 54 odsto strukture računa za struju koju privreda plaća. Ostalo su parafiskalni nameti, troškovi za pristup sistemu električne energije, naknada za povlašćene proizvođače, naknada za energetsku efikasnost, akciza, PDV…“, navela je Unija u svojoj inicijativi.

Kako je istaknuto, važnost učešća energenata u troškovima preduzeća vidi se iz primera u hemijskoj industriji gde električna energija čini više od 60 odsto ukupnih troškova.

„Ako bi se realizovalo najavljivano poskupljenje struje za 70 odsto, to znači da bi, na primer, jedna hemijska i gumarska industrija sa 1.100 zaposlenih za struju platila više od tri miliona evra na godišnjem nivou, a tekstilna industrija sa 2.055 radnika čak 8,33 miliona evra“, ukazala je Unija poslodavaca.

Komentari

Vaš komentar