Poslodavci predlažu: Regulisati rad od kuće

Biznis 15. mar 202218:195 komentara
Izvor: Pixabay/Katya_Ershova

Unija poslodavaca Srbije zatražila je donošenje kvalitetnog okvira za nove oblike rada koji su postali deo prakse, kao što je rad van prostorija poslodavca. Mnoge oblasti rada od kuće trenutno su neregulisane, a to, kako se ističe u saopštenju Unije - nije u korist ni poslodavaca, a ni zaposlenih. Poslodavci su ovu inicijativu već uputili Socijalno-ekonomskom savetu, a potom će - ako bude podržana - biti prosleđena i nadležnim organima Republike Srbije.

Pročitajte još:

„Jedna od najupečatljivijih promena usled pandemije bio je mnogo učestaliji rad od kuće, usled zdravstvenih rizika i propisanih mera države. Takva pojava jasno je pokazala probleme i rizike, ali i potencijal da se situacija okrene u pravcu pozitivnih promena“, navodi se u saopštenju Unije.

Unija poslodavaca Srbije smatra da je neophodno pažljivo analizirati prednosti i mane rada van prostorija poslodavca kako bi se osigurali sa jedne strane konkurentnost domaće privrede, a sa druge poboljšali uslovi rada za zaposlene.

„Potrebno je kroz adekvatan okvir precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu, uvesti mogućnost regulisanja radnog odnosa tako da zaposleni jedan deo radnog vremena provodi kod kuće, definisati obaveze po pitanju opreme i sredstava za rad, naknade troškova rada, kao i obaveze poslodavaca po osnovu bezbednosti na radu“, ističu poslodavci.

Kako se navodi, ovi i mnogi drugi aspekti rada od kuće trenutno su neregulisani i samim tim podležu arbitrarnoj proceni i odluci, što nije u korist ni poslodavaca, a ni zaposlenih.

Komentari

Vaš komentar