Posle ruskog napada na Ukrajinu, skočila cena nafte – skoro 102 dolara za barel

Biznis 24. feb. 202216:401 komentar
Podeli:
Izvor: Unsplash/Grant Durr

Cena nafte, pošto je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini, skočila je na skoro 102 dolara za barel, a poskupeo je i prirodni gas za 4,7 odsto, kao i cena zlata koja iznosi 1.942 dolara za uncu, prenose mediji.

Na maksimumu je i cena sirove američke nafte, 97,40 dolara, a sve trgovinske aktivnosti na Moskovskoj berzi su obustavljene, jer su rublja i cene akcija pali na donje granice koje je berza postavila.

Povezane vesti

Evropske berze su pale za skoro četiri odsto, Volstrit se otvorio sa padom od 2,5 odsto, dok su neki trgovci opisali rusko i ukrajinsko tržište kao „nemoguće za trgovinu“, zbog ogromne razmere pada, uprkos reakcijama centralnih banaka te dve države, prenosi Rojters.

Zabeležen je snažan rast trgovine državnim obveznicama sa najvišim rejtingom, kao i drugim "tradicionalnim skloništima od oluje" kao što su dolar, švajcarski franak, japanski jen ili zlato.

Haotični potezi na ruskim tržištima doveli su do slabljenja rublje za skoro sedam odsto na neviđenih 86,98 za dolar i rekordnih 40 odsto pada na Moskovskoj berzi, koja je bila prinuđena da rano obustavi trgovanje.

Komentari

Vaš komentar