Posle razgovora nadležnih sa proizvođačima paradajza – bez konkretnih rešenja

Biznis 08. jul. 202116:39 > 19:4118 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Država će pomoći proizvođacima paradajza iz leskovačkog kraja tako što će zajedno sesti za sto i napraviti strategiju razvoja povrtarstva za narednu godinu. Šta će biti sa trenutnom situacijom i velikom količinom koju oni sada nemaju gde da prodaju i koja već propada - konkretnog odgovora nema. Na konferenciji za novinare održanoj posle razgovora predstavnika Ministarstva poljoprivrede i grada Leskovca sa proizvođačima povrća, poručeno je da će se situacija u kojoj tone paradajza u Leskovcu i okolini propadaju, na osnovu ranijih iskustava, rešiti za nekoliko dana jer će krenuti izvoz za Grčku i Crnu Goru.

Novinari iz Leskovca burno su reagovali zbog toga sto niko nije odgovorio na pitanje zašto ranije nisu preduzete mere, jer se sa istim problemom proizvođači na jugu godinama susreću, ali ni na to pitanje niko iz Ministarstva poljoprivrede nije dao konkretan odgovor.

A o tome zašto su veleprodajne cene dosta nize na jugu Srbije u odnosu na Šumadiju i Vojvodinu, iz Ministarstva poljoprivrede tvrde – zbog nedostatka infrastrukrure. Iako im je skrenuta paznja na činjenicu da autoput prolazi kroz Leskovac već niz decenija, jasan odgovor nije usledio.

Pročitajte još:

Predstavnici poljoprivrednika sa jutrosnjeg protesta, koji su bili na sastanku sa drzavnim sekretarom Velimirom Stanojevićem, drugim funkcionerima Ministarstva i lokalne samouprave, nisu se izjasnili sta će raditi dalje, niti su govorili kako će rešiti aktuelni višak proizvoda. Rekli su da pozdravljaju to što je neko došao i čuo njihove probleme.

Velimir Stanojević državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede je istakao da je  ove godine duplo veći rod paradajza u leskovackom kraju, a da je, prema podacima Uprave carina, uvoz u maju i junu čak bio manji nego prošle godine u istom periodu.

Izvor : N1

„Radi se o ozbiljnim proizvođačima. Razgovarali smo o tome kako da trajno rešimo problem. Očekujemo da uskoro krene izvoz ka Grčkoj i Crnoj Gori i time će se trenutni problem rešiti. Radiće se na izradi strateškog dokumenta o razvoju povrtarstva, koji će podarzumevati strategiju proizvodnje uz subvencije i mere“, rekao je Stanojević.

Subotnji protest se otkazuje?

Predstavnici proizvođača sa jutrošnjeg protesta rekli su i da će protest i deljenje paradajza koji su najavili i za subotu ispred pijace u tom gradu, sada najverovatnije biti otkazan.

Komentari

Vaš komentar