Poslanici usvojili Zakon o zaštiti potrošača

Biznis 09. sep. 202117:439 komentara
Podeli:
Radnja, kupovina, potrošači, potrošač, market, butik, zaštita potrošača
Izvor: Shutterstock

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o zaštiti potrošača, kojim se, prema oceni predlagača Vlade Srbije, nude nova rešenja koja će omogućiti potrošačima da ostvare svoja prava što efikasnije, uz što manje troškova i garantuje se njihov visok nivo zaštite.

Osnovna prava potrošača su pravo na zadovoljavanje osnovnih potreba, bezbednost ili zaštita od roba i usluga koje su opasne po zdravlje i život, obaveštenost, izbor, zastupljenost interesa potrošača u donošenju i sprovođenju politike zaštite potrošača, pravnu zaštitu, edukaciju, zdravu i održivu životnu sredinu.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, a primenjuje se po isteku tri meseca od dana stupanja na snagu, osim pojedinih odredbi koje se primenjuju po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu zakona.

Poslanici su izglasali Zakon o sporazumu između vlada Srbije i Maroka o saradnji u oblasti odbrane, potom Zakona o potvrđivanju sporazuma sa Rusijom o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, kao i Zakon o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu između Banke Saveta Evrope i Srbije za projektni zajam – Studentsko stanovanje.

Usvojen je zakon o potvrđivanju amandmana na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, sporazum sa Vladom Nemačke o saradnji u oblasti odbrane, kao i sporazuma sa Ukrajinom o ukidanju viza za njihove državljane.

Poslanici Skupštine Srbije izlagasali su još jedan mandat za viceguvernerku Anu Ivković, kao i predloge za promenu članova u skupštinskim odborima sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Komentari

Vaš komentar