Poskupljuje najskuplja reč u nazivu beogradskih firmi – više takse od januara

Biznis 29. okt. 202108:098 komentara
Podeli:
Natpis, naziv firme, reklama, logo, znak, prazan znak,
Izvor: Shutterstock

Beograd je usvojio novi "cenovnik" lokalnih administrativnih taksi. Tako sada unošenje imena Beograd u poslovno ime firme ili udruženja košta čak 158.554 dinara, što je za 5.065 dinara više nego do sada. Poskupele su i ostale lokalne takse u glavnom gradu, i to za 3,3 odsto, a obrazloženje je - usklađivanje sa inflacijom. Nove cene važiće od Nove godine.

Skupština Grada Beograda usvojila je, zajedno sa rebalansom budžeta, i Odluku o izmenama odluke o lokalnim administrativnim taksama.

Pročitajte još:

„Sekretarijat za finansije je, prema pravilniku, važeće iznose taksi uskladio sa indeksom potrošačkih cena ostvarenim u periodu od jula 2020. do juna 2021. godine, odnosno uvećao za 3,3 odsto“, navodi se u obrazloženju nacrta odluke.

Odluka o utvrđivanju visine taksi za 2022. godinu mora da bude objavljena u Službenom listu grada Beograda najkasnije do 31. oktobra ove godine – u protivnom bi i tokom iduće godine takse bile jednake ovogodišnjim.

„Procenjuje se da će se donošenjem ove odluke u 2022. godini, ostvariti prihod u budžetu grada i u budžetima gradskih opština u iznosu od oko  osam miliona dinara“, navodi Sekretarijat za finansije.

Za šta treba najviše novca

Među skuplje gradske takse spadaju one koje se odnose na „spise i radnje iz oblasti saobraćaja“.

Tako taksa za saobraćajno – tehničke uslove za izradu lokacijskih uslova i urbanističko – tehničke dokumentacije od iduće godine umesto 4.958  dinara košta 5.122 dinara. Za rešenje o zauzeću javne površine plaćaće se namet od 6.461 dinara, isto koliko i za rešenje o postavljanju objekta za oglašavanje, odnosno sredstava za oglašavanje.

Ipak, najviše takse odnose se na oblast privrede. Tako će vlasnike splavova zanimati taksa za rešenje o postavljanju plutajućeg objekta na delu obale i vodnog prostora na teritoriji grada Beograda koja poskupljuje sa 33.387 na 34.489 dinara.

Rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za postavljanje objekata za deponovanje i separaciju rečnih agregata na vodnom zemljištu na teritoriji grada biće nešto skuplje – 35.967 dinara.

Najveća taksa je već pomenuta – za rešenje o unošenju imena Beograd u poslovno ime privrednog subjekta i udruženja koja sa sadašnjih 153.489 dinara poskupljuje na 158.554 dinara.

Taksa za opremu za dečju igru

Rešenje o postavljanju opreme za igru dece i rekreaciju građana, na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica koštaće 6.330 dinara.

Kada privrednici u pešačkoj zoni obavljaju snabdevanje, utovar ili istovar novca, selidbe i neodložne komunalne intervencije, za to će plaćati taksu od 3.384 dinara.

Više od sedam hiljada dinara koštaju i pojedine takse iz oblasti imovinskih i pravnih poslova, poput rešenja i drugi akata koje gradonačelnik Beograda donosi na osnovu Odluke o građevinskom zemljištu. A to je – otuđenje građevinskog zemljišta, davanje u zakup građevinskog zemljišta, razmena građevinskog zemljišta, deoba građevinskog zemljišta, ustanovljavanje prava službenosti, davanje saglasnosti, izmena rešenja, za šta je nova vrednost takse 7.579 dinara.

Isto toliko košta i rešenje o konverziji prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine uz naknadu, kao i rešenje o određivanju zemljišta za redovnu upotrebu objekta u posebnim slučajevima.

Takse za taksiste

Novi iznosi taksi za beogradske taksiste kreću se od 501 dinar, koliko se plaća za rešenje o postavljanju reklamnog panoa na krov vozila, pa do 4.548 dinara koliko košta duplikat krovne oznake sa natpisom „taxi“.

Komentari

Vaš komentar