Pošiljke i slanje novca funkcionišu ka Ukrajini, stale kurirske i ekspres usluge

Podeli:
Izvor: Shutterstock

Poštanski saobraćaj Srbije sa Ukrajinom i Rusijom funkcioniše, dok je slanje novca za Ukrajinu omogućeno preko međunarodne uputnice, uz isplatu ograničenu na lokacije van regiona Donjeck i Lugansk. Kada je reč o kurirskim i ekspres uslugama ka ovim zemljama, ali i Belorusiji, one su, kako je portalu N1 rečeno u Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL - obustavljene.

Pročitajte još:

Univerzalna poštanska usluga, obuhvata, između ostalog – prijem, preradu, prevoz i uručenje pismonosnih pošiljaka mase do dva kilograma, prijem i uručenje paketa mase do deset kilograma u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, prijem paketa do 10 kilograma i uručenje paketa mase do 20 kilograma u međunarodnom poštanskom saobraćaju, zatim prijem, prenos i isplatu poštanske uputnice u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju.

„Poštanski saobraćaj u oblasti univerzalne usluge, Pošta Srbije obavlja sa Ukrajinom i Rusijom, dok je slanje novca za Ukrajinu omogućeno korišćenjem usluge PostCash (međunarodna uputnica), s tim što je isplata ograničena na lokacije koje su izvan regiona Donjeck i Lugansk, u zavisnosti od trenutne bezbednosne situacije“, kažu u RATEL-u za portal N1.

Kurirske i ekspres usluge ne funkcionišu.

"Poštanski operatori kurirskih i ekspres usluga, zbog trenutnog stanja i konflikta između Ruske Federacije i Republike Ukrajine na teritoriji Ukrajine, obustavili su prijem pošiljaka za teritorije Rusije, Ukrajine i Belorusije", navode za portal N1 u RATEL-u.

ERGP (European Regulators Group for Postal Services) pokrenuo je akciju za podršku inicijativi poštanskih operatora, sa ciljem smanjenja ili ukidanja poštarina za pošiljke naslovljene za Ukrajinu koje sadrže humanitarnu pomoć.

"Na osnovu informacija koje je Pošte Srbije dostavila agenciji, do sada nisu imali nijedan zahtev za slanje humanitarne pomoći narodu Ukrajine", ističu u RATEL-u.

RATEL, kako dodaju u ovoj agenciji, nastavlja da prati situaciju i prilagođava naredne korake situaciji na terenu u skladu sa interesima korisnika usluga i preporukama međunarodnih organizacija u oblasti poštanskih usluga.

ERGP je, inače, ukazao da je od ključne važnosti da se ukrajinskim građanima olakša isporuka poštanskih pošiljaka sa humanitarnom pomoći. Evropska regulatorna grupa za poštanske usluge stoga je pozvala operatore da snize ili ukinu poštarine za slanje paketa, uključujući i pojedinačne poštanske pošiljke, koji sadrže lekove i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar