Poreznici zatvorili 143 objekta zbog neposedovanja novih fiskalnih kasa

Biznis 19. maj. 202213:453 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Poreska uprava je od 1. maja, početka pune primene Zakona o fiskalizaciji, izvršila 760 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja. U 143 objekta izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti i to u 138 objekata na 15 dana i u pet objekata na 90 dana. Nema zaštićenih i tolerancije, kaže za RTS Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Arsić ističe da dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju, navodi RTS.

Pročitajte još:

„Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune“, objašnjava načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Prema njenim rečima, sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve poreske kontrole rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika.

Arsićeva poručuje da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.

„Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godne su oslobođeni fiskalnih uređaja„, rekla je Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Komentari

Vaš komentar