Popunjeni termini za svadbe, „nestašica“ kelnera i kuvara

Biznis 17. jun. 202110:30 > 14:117 komentara
Podeli:

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa odobrio je organizovanje svadbi u Srbiji, a iz Udruženja event industrije poručuju da slobodnih termina za svadbe - gotovo da nema. Problem je i što je tokom pandemije koronavirusa veliki broj konobara, barmena i kuvara ili otišao u inostranstvo ili promenio zanimanje, pa je veoma teško pronaći osoblje za organizaciju svadbi, kaže Boško Bubanja iz tog udruženja.

Bubanja je za N1 rekao da slobodnih termina za svadbe u narednom periodu gotovo da nema i da će biti održavane i radnim danima.

povezane vesti

„Dosta firmi otišlo je u mirovanje ili u blokadu. Mi koji smo ostali smo spremni i čekamo prvi vikend da krenemo da radimo. Rezervisani su svi termini, nešto u julu i avgustu se pojavljuje slobodno pošto gastarbrajteri zbog ograničenja u svojim zemljama ne mogu da dođu, a mladenci iz Srbije biraju i radne dane umesto da čekaju jesen“, rekao je Bubanja.

On je naglasio da nema posebnih ograničenja što se svadbi tiče, i da nije problem ni to što je Krizni štab preporučio ograničenje na 50 odsto kapaciteta sale. „To nije problem jer naši objekti su veliki. Jedini problem može da nastane da ponovo krene virus da se vraća i da mi budemo opet zatvoreni među prvima“, kaže.

Ističe i da je preporuka da se izbegava tradicionlano čestistanje i ljubaljenje mladenaca sa gostima.

„Mladenci ne moraju da brinu, oni će moći da prvi ples obave. Pojavio se mali tehnički problem – još u martu ukazivali smo da će nam otići osoblje. Knobari, barmeni i kuvari ili su otišli u Hrvatsku i Crnu Goru ili su se zaposlili u drugim firmama, pekarama…Problem je pronaći osoblje koje će raditi svadbu“, ističe predstavnik udruženja.

On ocenjuje i da će broj gostiju na svadbama sigurno biti manji jer su neki gosti uplašeni, pre svega stariji i izbegavaće svadbe.

„Broj potencijalni gostiju biće prepolovljen. Nažalost, tome doprinose i smrtni slučajevi u familijama što sve za nas znači i manji prihod. Ceo maj i jun nismo radili i ovu godinu računamo sa sigurnim minusom, očekujemo oporavak tek 2022. godine“, rekao je Bubanja.

Komentari

Vaš komentar