Pomoć od 20.000 dinara za penzionere – poklon ili buduća dužnička glavobolja

Biznis 10. feb 202219:2518 komentara

Penzionerima u Srbiji država je danas uplatila po 20 hiljada dinara bespovratne pomoći. Međutim, brojni ekonomisti ukazuju da pomoć nikako nije bespovratna - da vlast očekuje najpre da od najstarijih sugrađana zauzvrat dobije glas na izborima u aprilu, a da će posle aprila, penzioneri zajdeno sa svim ostalim građanima Srbije sa kamatom vraćati tih 20 hiljada, jer je taj novac zapravo deo ogromnog javnog duga od 30 milijardi evra.

Rano jutros, neobičan februarski Deda Mraz na računima svih penzionera u Srbiji ostavio je po 20 hiljada dinara.

Povezane vesti

„Dragi penzioneri, 20 hiljada državne pomoći nije mali novac, ali ja znam da to nije ništa naspram onoga što ste vi uradili za našu zemlju“, poručio je najstarijim sugrađanima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, profesor Ekonomskog fakulteta u penziji Ljubomir Madžar upozorava sve svoje kolege penzionere da tih 20 hiljada nisu poklon, već dug koji će njihova deca vratiti sa kamatom, od koje danas ne boli glava, ali boleće sutra.

„Glava ih ne boli zato što ne vide šta stoji iza toga i kakva se opasnost po privredu i celo društvo krije od duga. Dug je zao drug, to se odnosi i na pojedince i na lokalne zajednice, ali i na državu“, kaže Madžar.

Javni dug je upravo početkom godine prešao magičnu liniju od 30 milijardi evra, navodi glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

„Mi sad stalno slušamo: Srbija ima para zahvaljujući odgovornoj politici. Ta odgovorna politika je dug za 10 godina povećala sa 14 i po na 30 i kusur milijardi. Znači, udvostručila ga je. Uz rast BDP-a, ukupni za ovih 10 godina za nekih 25-30 posto. Dakle, nama je javni dug rastao tri puta brže od BDP-a. Jel to odgovorna ekonomska politika?“, pita Ćulibrk.

Profesor Madžar i Ćulibrk se slažu da 20 hiljada dinara pomoći penzionerima, kao i 100 evra za građane između 16 I 30 godina imaju samo jedan cilj.

„Inspirisano željom da se na nedozvoljeni način poveća podrška i biračka berba kada dođu ti izbori“, kaže Madžar, dok Ćulibrk dodaje „da će ako pobedi SNS još jednom mladi dobiti po 100 evra. Znači, nije bilo dovoljno da se podmaže, već I da se potvrdi“.

Urednik NIN-a izračunao je da je na takozvani “helikopter novac” dat građanima država potrošila oko dve milijarde evra

Profesor na Fakultetu za finansije i ekonomiju, Goran Radosavljević za N1 kaže da nije čak problem ni visina duga dokle god je on ispod 60 odsto BDP-a, ali da nešto drugo zabrinjava.

„Vi ste imali u jednom trenutku da su najveći deo tog duga bili krediti međunarodnih finansijskih institucija, što su dugovanja na duži rok i sa niskim kamatama. Sada postaje sve značajniji dug stranim vladama, bilateralna zaduženja, dugovanja stranim vladama, koja su u svakom slučaju nepovoljnija“, navodi Radosavljević.

A dug prema jednoj stranoj Vladi, posebno brzo raste. Srbija, prema dostupnim podacima, Kini otplaćuje trenutno oko dve milijarde evra, ali potpisani su ugovori i memorandumi za projekte vredne još pet milijardi evra.

Komentari

Vaš komentar