Poljoprivrednik: Od države smo dobili samo da preživimo, ništa da zaradimo

Biznis 17. avg 202217:19 > 17:3552 komentara
Podeli:

Pregovarač za Šumadiju u ime poljoprivrednika koji su blokirali puteve u prethodnih nekoliko dana Nebojša Milosavljević izjavio je za N1 da će poljoprivrednici sa onim što su dobili na pregovorima u Vladi Srbije "moći samo da prežive, a ništa da zarade". On je istakao da država poljoprivrednicima poručuje da "nije ćup bez dna", a da na drugoj strani daje novac stranim investitorima, "Za ostale ima, samo za poljoprivredu nema", podvukao je Milosavljević. Ocenio da je da je agrarna politika naše zemlje katastrofalna, i dodao da su poljoprivrednici morali na ulicu da izađu kako bi ostvarili svoja prava, što je ocenio kao - veoma loše.

„Juče smo oko 15.40 krenuli sa petlje Batočina, gde smo blokirali četiri dana raskrsnicu, put Beograda. Naši zahtevi nisu bili usvojeni, bili su u razmatranju i nismo mogli više da čekamo. Za Beograd smo krenuli starim magistralnim putem, i onda nas je u Velikoj Plani zaustavila policija na NIS-ovoj pumpi. Mi smo ionako planirali tu da se zuaustavimo, natočimo gorivo i odmorimo se malo. Uz put bi nam se priključivali nezadovoljni poljoprivrednici iz okolnih sela, tako da bi do Beograda stiglo baš dosta traktora“, navodi Milosavljević.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, četiri automobila sa policajcima su zaustavili kolonu i policajci su upitali poljoprivrednike zašto idu za Beograd kada su im uslovi ispunjeni?

„Mi te informacije nismo imali. Oni su imali pre nas informacije da su nam uslovi ispunjeni“, kaže on.

Objašnjava da su poljoprivrednici dobili „elektronsku“ garanciju od Vlade Srbijeda su im uslovi ispunjeni, a da danas predstavnici poljoprivrednika sa nadležnima iz Vlade treba da potpišu ono što je dogovoreno.

Na pitanje zašto su krenuli u blokade puteva, odgovara: „Krenuli smo zato što je agrarna politika Srbije užasna, katastroflana. ovo je bilo dno. Nismo mogli više da izdržimo. Bili smo na korak da propadnemo. Sa ovom cenom suncokreta što smo postigli, to nam je samo da preživimo. Mi tu nikakvu  zaradu nemamo“.

Žali se da je đubrivo opet poskupelo i napominje da nije siguran šta će biti sa jesenjom setvom.

„Pitanje je dali će da se poseje, koliko će da se poseje i da li će da se baca đubrivo“, ukazuje Milosavljević.

Govoreći o zahtevima sa kojima su izašli pred nadležne u vezi sa suncokretom, on kaže da su to bili cena od 700 evra sa PDVom, prema proizvođaču, ali da to predstavnici Vlade Srbije nisu mogli da prihvate.

„Za mleko smo hteli 15 dinara premiju za sve i tri kvartala zadnjih, a to su nam dali. Gorivo smo imali 100 litra po hektaru, bez akcize… Dobili smo moratorijum na kredite zbog suše i da nećemo da odgvaramo za kazne koje je policija pisala učesnicima protesta“, rekao je Milosavljević.

Ocenjuje da je suncokret bio najteža stavka u pregovorima, jer „uljari“, kako je otkrio, ničega nisu hteli da se odreknu.

„Svi su se odricali od nečega, samo sa uljarima nismo mogli da nađemo zejdnički jezik. Oni su ljudi monopolisti. Četiri uljare drže celu Srbiju“, istakao je sagovornik N1.

Otkriva da je tokom pregovora u Vladi Srbije premijerka Ana Brnabić „krenula oštro, ali da se potom smirila, jer je shvatila da problem prave uljari i otkupljivači repe“.

„Prave probleme velike korporacije koje ubiraju kajmak“, kaže on i dodaje da je bilo pokušaja i da se podele predstavnici poljoprivrednika, ali da do toga nije došlo.

Milosavljević je poručio da veruje garancijama Vlade srbije, ali je i dodao – „ako nas iznevere, biće zlo“.

Komentari

Vaš komentar