Poljoprivrednici: Suša bi mogla da prepolovi rod pšenice

Biznis 19. maj. 202222:5011 komentara
Podeli:

Godina je krenula loše i što se tiče vremenskih uslova za rod žitarica. Ekstremnna suša zahvatila je sever Srbije Šumadiju i zapadni deo zemlje, to je i zvanična ocena meteorologa. Takva situacija najviše pogađa pšenicu, čiji bi rod mogao da bude i prepolovljen, kaže Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Manjak padavina, kako dodaje, trentno ne ugrožava kukuruz i suncokret, ali i za te useve problematično može da bude ako u narednih mesec dana ne bude veće količine padavina.

„Situacija je na korak od katastrofe, posebno kada je reč o pšenici, tokom zime i proleća je bio manjak padavina. Srećom da je u okolini Zrenjanina, za mesec dana, palo nešto kiše, pa je pšenica uspela da preživi i malo se oporavi, u odnosu na stanje početkom aprila. Sada je delikatna situacija, jer pšenica klasa“, kaže Vukov.

Iz klasanja kreće u cvetanje, a posle u takozvano nalivanje zrna.

„Sada je ključni period za pšenicu, kada joj treba vlage, a vlage nema. Količine vlage koje su bile u zemljištu, pšenica ih je iscrpila, sada jedva preživljava, tako da je dramatično. Ako u narednih sedam do deset dana ne bude veće količine kiše, rod pšenice bi mogao da bude prepolovljen. I sada već zaključujem da prošlogodišnji rod ne možemo da dobacimo. Govorim o srednjem Banatu, tu rod bi mogao da bude i prepolovljen“, navodi ratar iz okoline Zrenjanina.

Džabe, kaže, svetske cene i tražnja, jer „ako nema roda nemamo čemu da se nadamo“.

„Sve smo uložili da pšenica dođe do dobrog roda, urađena je prva zaštita, sada se radi i druga, jer hoćemo da zaštitimo svako zrno. Sve smo uradili, nemamo više šta da uradimo jedino da se molimo Bogu, sve zavisi od padavina“, naglašava Vukov.

Mi smo, kaže, u deficitu padavina cele zime i proleća, to je sada novi problem.

Komentarišući navodanjavanje on kaže da je statistika jasna – malo se površina navodnjava.

„Navodnjavanje je u redu ako je pogonsko gorivo električna energija, ako se to radi preskupim dizel gorivom, onda zaboravite – to je preveliki finansijski ulog. Ko koristi energiju struje za navodnjavanje? Malo je takvih sistema, retki su, istina država ih je subvnecionisala. Ali, sistemi za navodnjavanje u ratarstvu su komplikovani, teško je i nerealno oslanjati se na njih kada je ratarstvo u pitanju, kaže Vukov.

Komentari

Vaš komentar