Poljoprivrednici Stiga odložili protest, obećan im razgovor u Predsedništvu

Biznis 27. jun 202215:404 komentara
Podeli:
Izvor: Ilustracija / N1

Poljoprivrednici Stiga odložili su protest, planiran za sutra, jer im je obećan razgovor u Predsedništvu Srbije, ali ne znaju da li će među njihovim sagovornicima biti i pedsednik Aleksandar Vučić, izjavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić.

On je rekao da su poljoprivrednici tog kraja u donjem toku Mlave nezadovoljni zbog ograničenja izvoza pšenice i kukuruza i nemogućnosti da se na tržištu slobodno formiraju cene.

„Zabranom izvoza žitarica država je onemogućila slobodno tržište i slobodno formiranje cena tih poljoprivrednih proizvoda, a uz to nadovezuju se i drugi problemi“, rekao je Savić.

Dodao je da su zbog ograničenog i usporenog izvoza pšenice i kukruza i sa utvrđivanjem tromesečnih, umesto jednomesečnih kvota, zuzete sve barže na Dunavu za prevoz rasutog tereta i sada ne može da se izveze ni uljana repica iako ima kupaca i njen izvoz nije ograničen. Savić je rekao da strani kupci nalaze druge prodavce izvan Srbije i da je cena uljane repice, odmicanjem žetve, pala sa 720 na 620 evra po toni.

Prema njegovim rečima pogrešna odluka o zabrani izvoza žitarica poljoprivrednicima je napravila dvostruku štetu jer ne mogu da prodaju robu na domaćem tržištu, a istovremeno se obara i cena, a uz to su sada nastali i problemi sa nestašicom transportnih sredstava.

Poljoprivrednici Stiga su više puta protestovali, blokadom saobraćaja u Požarevcu, nezadovoljni i politikom subvencija prema primarnoj proizvodnji. Prošle nedelje obećan im je razgovor sa Vučićem za proteklu subotu, ali je odložen zbog čega su ponovo prijavili protest za sutra, ali će ga odložiti jer je razgovor predviđen za 14 sati.

Komentari

Vaš komentar