Pojednostavljen ulazak u Srbiju za one koji dolaze zbog posla

Biznis 21. jan. 202113:524 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS), od danas granicu Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je PKS.

Na inicijativu PKS, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Кomori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je „Srbija, i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način, da uz uvažanje epidemioloških mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti“.

Čadež je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima, koja važe od 21. januara, vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, najaviće prethodno svoj dolazak PKS koja će o tome blagovremeno, obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice.

Po ulasku u zemlju testiraće se u srpskoj referentnoj laboratoriji, test dostaviti Кomori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska, informacije i podršku potrebno je da se obrate PKS 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: [email protected]

Nove procedure neće se primenjivati na ljude koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Komentari

Vaš komentar