Pogačar: Novi predlog države još gori za budućnost frilensera

Biznis 29. mar. 202121:24 > 23:57140 komentara
Podeli:
Izvor: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pitam vlast: Zašto nam dajete isti predlog koji je za budućnost frilensera još gori od onoga što ste nam ponudili u februaru i to nazivate ustupkom? Ovo pitanje postavio je večeras Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu predstavljajući svojim članovima predlog koji su frilenseri danas dobili od Vlade Srbije. Računicu države po kojoj će novim predlogom 80 odsto frilensera biti oslobođeno plaćanja poreza predstavnici frilensera nazivaju - netačnom.

Suština je da se od mesečnog prihoda frilensera oduzima 18.300 dinara što predstavlja neoporezivi deo i takozvani normirani troškovi od 43 odsto (poresko oslobođenje). Na ostatak se plaćaju porezi i doprinosi. To, kako su objasnili predstavnici udruženja – Miran Pogačar i pravnica Katarina Pavlović – za frilensere koji imaju mesečni prihod od 200 evra, zaista znači da neće imati šta da se oporezuje, kada je reč o starim dugovima.

Ali, takvih frilensera, ističu – nema 80 odsto od ukupnog broja. I to se odnosi samo na dosadašnje prihode.

„Međutim, u predlogu stoji da od oktobra, pretpostavljamo ove godine, više neće biti normiranih troškova, već samo neporezivog minimuma od 18.300 dinara“, ukazuju oni i navode primere obračuna u zavisnosti od prihoda frilensera.

Princip je sledeći: od mesečnog prihoda oduzima se neoporezivi minimum od 18.300 dinara. Na ostatak ide porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO po stopi od 25,5 odsto i doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3 odsto.

Tako bi trebalo da izgleda obračun poreza za frilensere od oktobra 2021. godine.

Prema ovoj računici, koje je udruženje večeras objavilo, ukupno poresko opterećenje za frilensera koji zarađuje 200 evra (23.500 dinara) mesečno, je 2.902 dinara, što predstavlja 12,3 odsto njegovog prihoda. I on nema troškove za stari dug.

Na primeru frilensera koji zarađuje 500 evra mesečno, računica udruženja prema novom predlogu Vlade ide ovako: mesečni prihod 58.750 dinara, ukupno poresko operećenje 22.571 dinara za tekuće obaveze, još 4.517 dinara rata za stari dug (kroz reprogram), što je iznos od 27.088 dinara mesečno.

„To znači da će frilenser koji mesečno zarađuje 500 evra državi plaćati 46,1 odsto svojih prihoda. Za život će mu mesečno ostajati 31.662 dinara“, ukazala je Katarina Pavlović.

Frilenser koji zarađuje 1.000 evra državi će mesečno plaćati tekuće obaveze od 55.354 dinara, ratu za stari dug 14.477 (ukupno 69.830), dok mu za život ostaje mesečno 47.670.

„Bukvalno su nam dali isti predlog kao u februaru, s tim što je u budućnosti još gori za frilensere, jer neće biti normiranih troškova, pa je situacija 10 puta gora“, naveo je Pogačar.

On je istakao da će predstavnici Udruženja radnika na internetu otići na sutrašnje pregovore sa Vladom Srbije, podsećajući da ne odustaju od svog predloga da namirivanje obaveza frilensera kreće od 14. oktobra prošle, 2020. godine. Plaćao bi se, podseća, samo porez, bez doprinosa pošto, kako ističe – obaveze nisu usklađene sa pravima.

Podsetimo, novi sastanak frilensera sa predstavnicima Vlade Srbije zakazan je za sutra u 14 časova. Iz Ministarstva finansija najavljeno je da će novim predlogom 80 odsto frilensera biti izuzeto od plaćanja poreza i doprinosa za prethodnih pet godina, te da će 20 odsto preostalih imati mogućnost reprograma duga na 10 godina.

Udruženje radnika na internetu je, u prvoj reakciji, navelo da je novi predlog – tek nešto malo bolji od prethodnog, da bi posle izvedene računice predlog ocenilo kao – katastrofalan.

Za Udruženje je, ipak, najvažnije da se pregovori nastavljaju.

Podsetimo, Udruženje radnika na internetu odbilo je u februaru prvi predlog o načinu oporezivanja sa kojim je država izašla pred frilesere posle pregovora održanih tokom januara. Smatrali su da bi takvim načinom oporezivanja frilenseri bili prinuđeni da polovinu svog prihoda tokom narednih deset godina uplaćuju u državnu kasu, i to u uslovima kada im prihodi nisu redovni i sigurni. Bunili su se i zbog doprinosa koje treba da plaćaju za PIO i zdravstveno osiguranje za proteklih pet godina u situaciji kada im staž ne bi bio priznat.

Komentari

Vaš komentar