Počela izgradnja Fruškogorskog koridora

Biznis 01. maj. 202108:3625 komentara
Podeli:
Fruškogorski koridor
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Izgradnja Fruškogorskog koridora, auto-puta od Novog Sada do Rume dugog 47,7 kilometara, počela je, a planirano je da radovi budu završeni za tri godine.

Saobraćajnica će imati četiri trake od po 3,5 metra, bez zaustavnih traka, i spajaće autoputeve ka Šidu i Subotici.

Kroz Frušku goru biti probijen tunel dužine 3,5 kilometra, koji će biti najduži u Srbiji i izgrađen most preko Dunava kod Kovilja dužine 1,8 kilometara.

Vrednost projekta je 606 miliona evra, a glavni izvođač radova je kineska kompanija CRBC.

Obeležavanju početka radova na izgradnji Fruškogorskog koridora prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će ta brza saobraćajnica povezati južnu Bačku sa Sremskim okrugom i Mačvom, olakšati transport kamiona u tom delu i omogućiti brži prevoz putnika.

Citirajući srpskog književnika Miloša Crnjanskog ocenio je da time „strmoglavo grabimo u budućnost“ i da se rade velike stvari za zemlju.

Istakao je da država može da podnese trošak izgradnje Fruškogorskog koridor od 606 miliona evra i da je optimista da će rast bruto domačeg proizvoda ove godine biti sedam odsto, iako je bio planiran rast od šest odsto.

Najveći doprinos rastu u prvom kvartalu od preko jedan odsto, po njegovim rečima dalo je građevinarstvo čiji rast je bio 20,5 odsto.

Fruškogorski koridor, kako je dodao, je skup projekat, ali „Srbija to može, hoće i mora da podnese, jer želimo da ostavimo generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve“.

Vučić je rekao da je od predstavnika kineske kompanije CRBC dobio obećanje da će saobraćajnica biti izgrađena do marta 2024. iako je bilo ugovoreno da radovi budu završeni do maja 2025. godine.

„Obećano je i da će za svako drvo koje na Fruškoj gori bude posečeno zbog izgradnje koridora biti posađene dve sadnice“, kazao je on.

Zamolio je rukovodstvo kompanije CRBC da ubrza izgradnju autoputa od Preljine do Požege kako bi što pre počela izgradnja saobraćajnice od Požege do Boljara, odnosno od granice sa Crnom Gorom.

„Trenutno se u Srbiji gradi 400 kilometara autoputeva, a biće još 200 kilometara kad počnu radovi na putu Požega-Boljare“, kazao je Vučić.

Čestitao je radnicima i građanima Prvi maj, Međunarodni praznik rada i ponovio da se protivi zabrani rada nedeljom.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je kazala da je u Srbiji u izgradnji putne infrastruktire angažovano 1.000 kineskih radnika.

Podsetila je da je kompanija CRBC gradila „Pupinov most“, autoput „Miloš Veliki“ i istakla da novi projekat potvrđuje vitalnost kinesko-srpske saradnje.

Početku radova prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Komentari

Vaš komentar