Gradi se deo autoputa od Novog Beograda do Surčina, uskoro i nacionalni stadion

Biznis 31. mar. 202113:45 > 14:0539 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/TANJA VALIC

U Beogradu su počeli radovi na izgradnji nastavka autoputa "Miloš Veliki" (E-763), na deonici od Novog Beograda do Surčina koja, prema planu, treba da bude završena za 18 meseci, čime će biti kompletiran autoput do Čačka.

„Put dužine 7,9 kilometra spajaće najnaseljeniji deo Novog Beograda, blokove od 70a, 70, 44, 45, 61, 62, 63, 64, Vojvođansku ulicu, Bežaniju i Bežanijsku kosu sa Surčinom i Surčinskom petljom“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao početku radova.

Dodao je da će Zlatibor, Užice, Čačak, Ljig i Valjevo zbog izgradnje ovog dela autoputa biti bliži Beograđanima, ali i da će ovaj deo grada biti najtraženiji. Rekao je da će zbog izgradnje te saobraćajnice cena kvadratnog metra stambenog prostora na Bežaniji, Ledinama i Surčinu biti uvećana za 20 do 50 odsto.

„Projekat nije samo izgradnja autoputa, već je to i razvojni projekat koji će da donese nove sadržaje i proširi centar grada i napravi novi prsten oko Novog Beograda“, rekao je Vučić.

Ove godine i nacionalni stadion

Najavio je i da će izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu početi ove godine.

„Nacionalni stadion krećemo da gradimo ove godine. Biće jednim delom i od drveta i mnogo zelenila, jedan od namodernijih evropskih stadiona“, rekao je Vučić i naveo da će okolina biti mesto okupljanja i privrednika i odlično mesto za život.

On se nada da će radovi na izgradnji dela autoputa od Novog Beograda do Surčina biti završeni i pre roka, ističući da je kineska kompanija koja izvodi radove jedna od onih sa kojim država ima najbolju saradnju i sa kojom nije bilo negativnih iskustava.

Izvor : TANJUG/TANJA VALIC

Ocenio je da će jedini negativni efekat građe te deonice biti to što će još više ljudi poželeti da dođe u Beograd.

Objasnio je da ne misli na strance iz čitavog sveta, za koje bi želeo da što više posećuju Srbiju i Beograd, već da se to odnosi na napuštanje ruralnih područja u Srbiji, „jer je život u Beogradu bolji“.

Početku radova su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kazala je da je infrastruktura najavažnija oblast saradnje Srbije i Kine, ali ima i veliku ulogu u poboljšanju života građana i ekonomskom razvoju Srbije.

Smatra da je početak radova na izgradnji ovog dela autoputa, u vreme krize izazvane pandemijom koronavirusa, pokazatelj vitalnosti ekonomije Srbije, kao i saradnje dve zemlje.

„Kao nastavak autoputa ‘Miloš Veliki’, deonica autoputa Novi Beograd-Surčin je od velikog značaja za ublažavanje saobraćajne gužve u Beogradu i poboljšanje poslovnog okruženja Beograda“, rekla je ambasadorka.

Ona je uverena da će kineska kompanija koja učestvuje u izgradnji saobraćajnice, sa svojim iskustvom i visokom tehnologijom, uspešno izgraditi ovu deonicu, poput drugih projekata koje su radili u Srbiji.

Delegacija Srbije i kineska kompanija „China Communications Construction Company“ (CCCC) potpisale su u avgustru 2019. komercijalni ugovor o projektu i izgradnji te deonice autoputa. Deonica predstavlja deo autoputa „Miloš Veliki“ (Koridor 11) i funkcionalnu vezu sa Beogradom, a ugovorena vrednost projekta iznosi 70,5 miliona dolara.

Deonica treba da se proteže se od Vojvođanske ulice na Novom Beogradu, gde je planiran kružni tok, pa sve do buduće petlje „Surčin“.

Predviđa se i izgradnja biciklističkih i pešačkih staza sa obe strane ove saobraćajnice, širine dva i 2,20 metara. što za rezultat ima širi profil čitavog autoputa i značajno više radova.

Projekat podrazumeva izgradnju ukupno pet mostovskih konstrukcija i jedan nadvožnjak, a pored toga ukrštanja sa lokalnim saobraćajnicama biće ostvarena i preko četiri površinske i jedne denivelisane raskrsnice (petlje).

Komentari

Vaš komentar