PKS: Vrednost investicija u mala i srednja preduzeća u 2021. do 9,2 milijarde

Biznis 20. apr. 202115:461 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vrednost ukupnih investicija mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika (MMSPP) u Srbiji u ovoj godini, uz pomoć dostupnih programa podrške koje je obezbedila država, mogla bi da dostigne 9,2 milijarde dinara, rečeno je na onlajn skupu "Dan otvorenih vrata za preduzetnike", u organizaciji Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije.

Očekivani broj zahteva po svim programima podrške je 870, navedeno je u saopštenju.

Za finansijsku podršku MMSPP u ovoj godini je kroz sedam programa iz državnog budžeta opredeljeno više od dve milijarde dinara bespovratnih sredstava razvoju preduzetništva.

Pored finansijske podrške, sektoru MMSPP su na raspolaganju i posebne usluge mentoringa, obuka, kao i međunarodni izvori kreditiranja.

Državni sekretar Ministarstva privrede Milan Ljušić rekao je da su obezbeđena sredstva za MMSPP nastavak podrške privredi i da resorno ministarstvo priprema dodatna sredstva za ugrožene sektore.

„Za 2021. usvojen je niz uredbi kojima je obezbeđeno više od dve milijarde dinara podrške privredi. Za nabavku opreme izdvojeno je 1,5 milijardi, a za razvojne projekte više od 200 miliona dinara“, naveo je Ljušić.

Šefica Кancelarije za preduzetništvo PКS Slobodanka Džinović-Кojić podsetila je da PKS treću godinu zaredom organizuje „Dan otvorenih vrata za preduzetnike“, na kojima se preduzetnici detaljno upoznaju sa programima za razvoj preduzetništva u tekućoj godini, koji sadrže bespovratna sredstva koja treba da doprinesu pokretanju startapova, novom zapošljavanju i razvoju preduzetništva Srbije.

Predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije (RAS), Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), predstavili su brojne finansijske programe, ali i usluge obuka i mentoringa za MMSPP u ovoj godini.

Tokom prezentacije programa, detaljno su predstavljeni svi uslovi za dobijanje sredstava i usluga, a preduzetnici su imali priliku da postave pitanja i dobiju informacije o aktuelnim programima podrške.

Programi podrške MMSPP u 2021. obuhvataju podsticanje razvoja preduzetništva za početnike u poslovanju, kroz razvojne projekte, za nabavku opreme, za žene preduzetnice i mlade.

Takođe, u ponudi je set usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike koji se realizuje preko Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), kao i podrška kroz garancijske šeme iz izvora EU I WB EDIF za konkurentnost.

Komentari

Vaš komentar