PKS: Ukidanje karantina između Srbije i UAE velika olakšica za privrednike

Biznis 13. maj. 202113:171 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Potpisivanje Memoranduma između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o neometanom i slobodnom putovanju za vakcinisane građane značajna je olakšica i ohrabrujući signal za poslovne ljude i investitore. To je izjavio rukovodilac Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković i istakao da slobodno kretanje omogućava dalji razvoj poslovnih veza, bez obzira na pandemiju, prenela je PKS.

„Činjenica da je Srbija prva evropska zemlja sa kojom su UAE uspostavili ovakav koridor, pokazatelj je velikog poverenja koje imaju u Srbiju i znak opredeljenja da se dalje grade partnerski odnosi između dve države“, rekao je Selaković.

Podsetio je da su Memorandum potpisale ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić i ministarka UAE za međunarodnu saradnju Rim bint Ibrahim Al Hašimi.

Prema tom sporazumu koji stupa na snagu 15. maja, ukida se karantin za sve građane koji putuju iz jedne zemlje u drugu, a prošli su kompletan proces vakcinacije.

Mere karantina neće biti primenjivane na putnike sa zvaničnim sertifikatom o vakcinaciji izdatim od strane jedne ili druge države.

PKS je poručila da građani koji su proces vakcinacije završili u Srbiji, na portalu eUprava mogu da preuzmu digitalne zelene sertifikate o tome, odnosno potvrdu o vakcinaciji protiv koronavirusa, dok stanovnici UAE svoje potvrde mogu dobiti putem mobilne aplikacije Al Hosn.

Na isti način građani će moći da pokažu i rezultate svojih PCR testova prilikom putovanja iz jedne zemlje u drugu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar