PKS: Eliksir grupa planira da gradi fabriku u Egiptu

Biznis 19. jul 202215:30 > 17:081 komentar
Podeli:
Izvor: PKS

Kompanija Eliksir grupa potpisala je Memorandum o saradnji sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu, saopštila je danas Privredana komora Srbije (PKS).

„Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više zajedničkih ulaganja (joint venture). Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata“, rekao je vlasnik Eliksir grupe Stanko Popović prilikom potpisivanja Memoranduma u Novom Sadu.

Pročitajte još:

On je najavio da će Eliksir grupa raditi i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Eliksirovoj tehnologiji.

Čvršće povezivanje Eliksira sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, po njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i poljoprivrednika.

Egipatska komopanija MPCO ima pravo na ekspoloataciju 70 odsto ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

„Posao koji je kompanija Eliksir dogovorila sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji PKS najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde i tako i na egipatskom tržištu“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

On je naglasio da je to potvrda da Srbija ima kompanije sposobne ne samo da investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu.

„Osim u uspostavljanju kontakata i umrežavanju naših poslovnih zajednica, na podršku Privredne komore Srbije, srpske i egipatske firme moći će da računaju u svim fazama realizacije dogovorenih projekata“, rekao je Čadež.

Komentari

Vaš komentar