Petrović: Na plate u javnom sektoru može otići više novca nego što je planirano

Biznis 05. nov 202119:13 > 19:1611 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović upozorio je da bi na plate u javnom sektoru moglo otići više novca nego što je planirano fiskalnom strategijom, kada se uzme u obzir da u određenim oblastima mora biti i dodatnog zapošljavanja.

Pročitajte još:

Komentarišući najavljeni rast plata u javnom sektoru od 7-8 odsto, Petrović kaže da je to u skladu sa nominalnim rastom dohotka zemlje.

“Minus je što ta procena podrazumeva da neće doći do dodatnog zapošljavanja u javnom sektoru, a ono je neophodno”, kazao je Petrović u Danu uživo na N1.

Ističe da već nekoliko godina postoje “ozbiljni manjkovi zaposlenih” u nekim delovima javnog sektora.

Podseća da je Fiskalni savet predložio da fond plata u javnom sektoru bude 10 odsto dohotka države i da to bude pravilo, a ne da se menja proizvoljnom odlukom vlasti.

Petrović dodaje i da je takva povećanja u javnom sektoru moguće koristiti u predizborne svrhe.

Upitan da li će za neke druge stvari nedostajati novca ako na javni sektor ode više od predviđenog, predsednik Fiskalnog saveta kaže da se to obično nadoknadi, mada deficit može biti veći.

Petrović kaže da Srbija može da ostvari rast privrede od oko pet odsto godišnje, koliko Vlada predlaže u fiskalnoj strategiji, ali samo uz domaće investicije.

“Taj rast od pet odsto neće se desiti ako domaći privatni sektor ne počne više da investira”, rekao je on.

Kaže da su povećane javne investicije i strane direktne investicije, ali da su investicije domaćeg privatnog sektora “strukturni defekt Srbije”.

Fiskalni savet ranije je upozorio da u fiskalnoj strategiji nema rešenja za nagli skok cene energenata, zbog čega bi Srbijagas mogao da ostvari gubitak.

“Taj gubitak mogao bi da bude 100-200 miliona evra”, kaže Petrović i dodaje da bi bilo loše da se on “prikrije” u Srbijagasu pa naknadno pokrije iz budžeta.

Monografija o guverneru Avramoviću, tvorcu “super dinara”

Pavle Petrović najavio je za sredu, 10. novembar, predstavljanje monografije o Dragoslavu Avramoviću, bivšem guverneru Narodne banke poznatom po suzbijanju hiperinflacije u Srbiji.

Monografiju čine radovi poznatih ekonomista koji su učestvovali u konferenciji o Avramoviću pre skoro dve godine u SANU, čiji je bivši guverner bio član.

Gotovo svi učesnici te konferencije bili su učesnici i tih događaja, tako da “imamo unutrašnju priču o tome šta se tada dešavalo”, rekao je Petrović.

Komentari

Vaš komentar