Peskov: Ako Evropa ne plaća u rubljama, Rusija neće isporučivati gas besplatno

Biznis 28. mar. 202212:47 > 12:4829 komentara
Podeli:
gasprom gasovod ilustracija
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija razmatra modalitete plaćanja evropskih zemalja za ruski gas u rubljama i da apsolutno neće Evropi isporučivati gas besplatno.

Pročitajte još:

„Proces isporuka je veoma složen. Sada se svi modalteti razmatraju“, kazao je Peskov novinarima, dodajući da će biti jasno određeni svi vremenski termini.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Evropa odbije da plaća u rubljama, Peskov je rekao da će se problemi rešavati kada se pojave.

"To da nećemo besplatno da isporučujemo gas, to je sigurno. To može da se kaže sa apsolutnom uverenošću. Ipak, u našoj situaciji, teško da je moguće i teško da je svrsishodno baviti se panevropskim dobročinstvom", rekao je Peskov.

On je potvrdio da će Moskva početi da prodaje naftu jugoistočnoj Aziji ako Evropa odbije da kupuje ruske sirovine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin do 31. marta očekuje izveštaj Kabineta ministara, Centralne banke i Gasproma o primeni uputstva o promeni valute prilikom plaćanja isporuke gasa zemljama koje nisu prijateljske, saopšteno je danas iz Kremlja.

Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom Gasprom, treba da sprovede set mera za promenu valute plaćanja u rusku rublju za isporuku prirodnog gasa u zemlje Evropske unije i druge zemlje koje su uvele restriktivne mere građanima Rusije i ruskim preduzećima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se prvi izveštaj o promeni valute plaćanja očekuje 31. marta, a zatim mesečno.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar