Penzioneri „slabo jedu meso“- bez dve hiljade dinara ne ulaziti u prodavnicu

Biznis 08. okt 202119:20 > 20:1850 komentara
Podeli:

Od početka godine u Srbiji je poskupelo gotovo sve - od osnovnih životnih namirnica, do energenata. Poslednje u nizu poskupljenja, koje je uzdrmalo sve ekonomije je cena gasa, ali u Srbiji ta stavka još nije došla na red. A najnovije poskupljenje u prodavnicama u Srbiji je - ulje, cena je viša od 200 dinara. Koja je sledeća stavka za koju će građani morati da izdvoje više novca?

Građani su osetili novi talas poskupljenja.

Povezane vesti

„Sve je poskupelo“.

N1: Šta konkretno?

„Osnovne životne namirnice i to je ono što je najgore od svega“.

„Jogurt koji volim da kupujem, paradajz nikako da siđe cena, sad ulje“.

„Meso slabo jedem, povrće jeste poskupelo ali moraju i seljaci da žive od nečega“.

„Sve. Meso najviše, povrće“.

Meso je poskupelo u proseku za 25 odsto. Poskupelo je voće, povrće. Poslednje poskupljenje je ulje pa je cena sada iznad 200 dinara. Cena goriva u Srbiji takođe je poskupela pa je cena dizela preko 170 dinara poslednjih dana.

U Privrednoj komori smatraju da nisu samo građani Srbije u tom problemu. U pitanju je „grudva snega koja se zakotrljala polovinom prethodne godine“, rekao je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

„Pa je privreda svetska počela da se otvara nakon zatvaranja koje je bilo prouzrokovano pandemijom. Ono što je bitno istaći je taj nagli rast cena energenata koji je zaista izazvao šok i to je glavni pokretač inflatornih pritisaka“, kaže Stanić.

Takav trend jeste karakteristika za sve zemlje, ali procene ekonomista su da bi mogao trajati do polovine 2022. godine, rekla je Radojka Nikolić urednica magazina Biznis.

„Ostaje nam samo da se snađemo u ovim prilikama takve kakve su. Hrane, bar u Srbiji, ima dovoljno i ne verujem da će biti nekih dramatičnih nestašica određenih proizvoda, ali da će porodični budžeti biti oštećeni to je sasvim jasno. Na taj način će se pokupiti deo novca koji je na različite načine usmeren kao pomoć kovid ekonomiji“, kaže Nikolić.

Poslednje procene udruženja potrošača pokazuju da je dnevno za osnovne namirnice potrebno oko dve hiljade dinara i da bez tog iznosa ne vredi ni ulaziti u prodavnicu.

Komentari

Vaš komentar