Pejović: Gašenje KAP-a počinje 15. decembra, otkaz za 500 radnika

Biznis 08. dec. 202119:02
Podeli:
Izvor: N1

Izvršni direktor kompanije Uniprom, koja je vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, Veselin Pejović, saopštio je da se KAP zatvara i najavio otkaze za 500 radnika.

Rekao je da fazno gašenje kompanije počinje 15. decembra.

Pročitajte još:

„Ja sam sa svim pregovorima završio i nemam više razloga da sa bilo kim nastavim pregovore“, kazao je on, dodajući da je gašenje Kombinata samo njegova odluka i da će samo on snositi posledice.

Odluka Pejovića usledila je nakon što sa rukovodstvom Elektroprivrede nije uspeo da postigne dogovor o ceni struje.

KAP plaća 45 evra za megavat a Elektroprivreda Crne Gore je rekla da ne može u sledećoj godini isporučivati struju po toj ceni zbog rasta cena na mađarskoj berzi i ponudila novu – 120 evra po megavat satu, bez PDV-a.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović rekao je da je aktuelna vlast doprinela da se ugasi i poslednji ozbiljni industrijski subjekt u Crnoj Gori.

„Treba imati obraz debeo kao djon i biti potpuno bezobziran u odnosu na interese Crne Gore i njenih građana, pa dozvoliti da se ovakva bahatost, neodgovornost i nekompetentnost odvija na našem prostoru. U situaciji u kojoj imate sve manje ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori iz koje su otišli investitori, a neki najavili odlazak, sada teraju i domaćeg koji je industriju digao iz pepela „, rekao je Djukanović novinarima, tokom posete Danilovgradu.

Vlasnik KAP-a je Veselin Pejović, nikšićki biznismen, blizak prethodnoj vlasti Demokratske partije socijalista, u čije vreme je Uniprom (2014.) na javnom tenderu za 28 miliona evra kupio KAP u stečaju.

Prethodno je KAP-om od 2005. upravljala kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja ga je dovela do ivice bankrota, zbog čega je vlada 2012. raskinula ugovor i fabriku uvela u stečaj.

Tokom ruske uprave KAP-om, vlada DPS, osim struje po povlašćenim uslovima, davala je i garancije za Deripaskine kredite koje su kasnije vraćane iz budžeta Crne Gore.

Mađarska OTP i ruska VT banka aktivirale su 2013. garancije crnogorske vlade što je građane koštalo, prema informacijama iz istrage, 127 miliona evra, a uz pristigle kamate 150 miliona.

Dve godine nakon odlaska Deripaske 2014. Specijalno tužilaštvo otvorilo je istragu povodom garancija koje je tadašnja vlast davala firmama ruskog oligarha za kredite. Istraga traje više od sedam sedam godina.

Komentari

Vaš komentar