Pavlović: Frilenserima pojeftinili stari dug, a uvećali nove namete

Biznis 30. mar. 202117:39 > 19:1676 komentara
Podeli:
miran pogačar
Izvor: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Pojeftinili su stari dug, a obračun poreza za naredni period poskupeli toliko da nikome ko zarađuje više od 200, 300 evra mesečno neće biti isplativo da se bavi frilens poslovima, već će morati da se registruje kao preduzetnik. Ovim rečima pravnica Udruženja radnika na internetu, Katarina Pavlović, u razgovoru za portal N1 objašnjava suštinu novog predloga države za rešavanje problema oporezivanja frilensera. Predlog bi, kako je navela, već u četvrtak trebalo da bude na dnevnom redu sednice Vlade.

Sastanak frilensera za premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije okončan je bez  dogovora – novi predlog koji je iznet pred frilensere je gori od prethodnog i za Udruženje radnika na internetu – neprihvatljiv.

„Frilenser koji je zarađivao 500 evra svakog meseca, tokom pet godina, u narednih deset godina plaćaće ratu na ime starog duga za porez u vrednosti od 35 evra, a ne sedam evra kao što je navedeno u državnom predlogu koji nam je juče dostavljen – sedam evra je ukoliko je taj frilenser radio godinu dana, a ne pet. Međutim, njegove tekuće obaveze biće toliko velike, da će nadoknaditi to što je država ‘ izašla u susret’ kada je reč o starim obavezama“,  objašnjava za portal N1 Katrina Pavlović.

Država je tako, kako navodi, samo prebacila da umesto starog duga  frilenserima budu veće tekuće obaveze.

„I samim tim – to nije nikakav ustupak frileserima“, objašnjava ona.

Ovaj predlog države već u četvrtak bi se, u formi izmena Zakona o porezu na dohodak građana, mogao naći na usvajanju, pred članovima Vlade.

Sad ovako, a posle možda drugačije

„Rekli su nam na sastanku da će možda za budući zakon da vide koja će prava frilenseri da dobiju. Ali, to mi se ne dopada, jer znam koliko će da iznosi poresko opterećenje, ako ostane ovo koliko su planirali od 1. oktobra 2021. godine“, navodi Katarina Pavlović.

Udruženje je, podsetimo, napravilo detaljnu računicu na osnovu novog predloga Vlade po kojoj se od oktobra ukidaju normirani troškovi od 43 odsto (poresko oslobođenje), pa se frilenserima priznaje samo neoporezivi minimum od 18.300 dinara. To znači da se rastom prihoda frilensera uvećava i njegova poreska osnovica, pa su samim tim veći i iznosi koje mora da plati za porez i doprinose.

„Imamo neslaganja oko toga. Kažu u Vladi da oni pričaju o prošlom periodu. A mi kažemo da realan čovek mora da vidi koliko mu treba mesečno da servirisa stari dug, ali i koliko mu treba da namiruje tekući dug. To njega zaninma“, navodi naša sagovornica.

Preduzetnik da budem

U Vladi su im, navodi, sada otvoreno rekli da je ideja da svi frilenseri budu – preduzetnici.

„Frilenseri, po njima, treba da budu oni koji tek počinju da rade,  ko ima do 200, 300 evra mesečnih prihoda sa idejom da kasnije postane preduzetnik. Sumnjali smo na to i ranije, ali sad nam je nedvosmisleno rečeno“, navodi ona. 

U drugim zemljama frilenseri koji više prihoduju ne moraju da budu registrovani kao preduzetnici.

„Objašnjavala sam  da ne može neko da bude preduzetnik ako razvija tuđi biznis, a ne svoj. I ne može da bude preduzetnik ako ne može da formira svoju cenu rada, već mora da prihvati ono što mu nude“, navodi naša sagovornica.

To su, ističe, osnovne stvari koje čine preduzetnika.

„Kad odete kod frizera, on kaže koliko vas košta feniranje.  Može da bude 500 dinara, a može da bude i 1.500 dinara, ako hoće neko toliko da plati. Ali on ima izbor, a ne da vam neko kaže da morate da radite za 10 centi“, objašnjava Katarina Pavlović.

Bes, protesti i dužničko ropstvo

Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu, posle jedno i po časovnog sastanka u Vladi Srbije najavio je proteste za 24. april.

Vlada je, rekao je, izložila predlog za koji je udruženje objavilo računicu prethodnog dana.

„Vlada nije htela predlog da menja ni u jednom koraku. Ništa se nije promenilo. Da li ste normalni da insistirate na plaćanju nečega za šta ništa nećemo dobiti, osim duga i dužničkog ropstva. Samo mogu da kažem: Tražili su bes – dobiće bes“,  poručio je Miran Pogačar po završetku današnjeg sastanka.

Koliko zarađuju frilenseri

Posle sastanka sa frilenserima, danas se oglasila i Vlada Srbije. U saopštenju se navodi da je uveden neoporezivi iznos od 219.600 dinara godišnje, prema kojem bi oko 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, cilj rešenja koje je predložila država je „zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza uz očuvanje poreskog sistema“.

Miran Pogačar je, gostujući u emisiji „Dan uživo“ na N1 negirao da bi novim predlogom oporezivanja 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa u proteklih pet godina.

„To je klasičan spin. Ne stoji da će 80 odsto frilensera biti oslobođeno plaćanja duga. Po tome ispada da su svi frilenseri radili za 200 evra, a znamo da su prosečni prihodi oko 70.000 dinara“, ukazao je Pogačar za N1.

Na konstataciju da premijerka tvrdi da će sa povećanjem neoporezivog dela ipak 80 odsto frilensera biti oslobođeno bilo kakvih dažbina, Pogačar navodi da se zna da u Srbiji ima oko 100.000 frilensera i da je prosečna zarada oko 70.000 dinara. 

„Centar za javne politike radio je godišnje istraživanje i došao je do podatka da muškarci u proseku zarađuju 80.000 dinara, a žene 60.000 dinara. Na osnovu toga jasno je kako smo došli do proseka od 70.000 dinara prihoda frilensera“, naveo je Pogačar.

On je rekao da je Vlada ponudila da se obaveze kvartalno plaćaju što je ocenio kao dobar korak.

„Predlagali smo da se obaveze plaćaju polugodišnje ili kvartalno, da ne morate svaki čas da trčite u Poresku upravu. Ne mogu da kažem da u Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija ne slušaju šta imamo da kažemo, ali daleko od toga da smo došli do nekog rešenja za period unazad, što je najveći problem za većinu ljudi“, rekao je Pogačar.

On je podsetio da je predlog Udruženja radnika na internetu da se za prihode do 14. oktobra 2020. ne plaćaju ni porezi ni doprinosi, a da se od tog trenutka plaćaju samo porezi, dok se jasno zakonski ne definiše status frilensera.

Komentari

Vaš komentar