„Papreni“ mobilni internet u Srbiji: (Ne)liberalno tržište – ispaštaju korisnici

Biznis 19. apr. 202119:40 > 19:5331 komentara
Podeli:

Građani Srbije plaćaju najskuplju uslugu interneta preko mobilnih mreža u regionu, ali jednu od najskupljih usluga tog tipa u celoj Evropi. Istraživanje N1 pokazuje da tržište mobilne telefonije u Srbiji nije liberalno i da postoji ograničavanje konkurencije, zbog čega ispaštaju korisnici. Na osnovu analize ponuda mobilnih operatora u regionu, može se videti da građani u Srbiji mobilni prenos podataka u proseku plaćaju pet puta više nego u Sloveniji i 1,3 puta više nego u Hrvatskoj.

povezane vesti

Minuti razgovora i SMS poruke više nisu bitni. Pravo tržište i prava utakmica operatora je ponudi gigabajta za internet. Svuda u Evropi i regionu ta utakmica rezultirala je nižim cenama – osim u Srbiji gde kao da tržište ne funkcioniše. Prosečna cena 1 gb u paketu od 5 GB u Srbiji je 1,3 evra sa ugovornom obavezom i 1.6 evra bez obaveze, dok na primer u Sloveniji i sa i bez obaveze iznosi 0.3 evra za 1 GB, pokazuje istraživanje N1.

„Čim nešto košta više nego što košta na nekom drugom mestu, a u pitanju je ista stvar, onda je najčešće uzrok tome to što nema dovoljno konkurencije, što tržište nije dovoljno otvoreno i što potrošači nemaju dovoljno izbora da pređu kod onoga ko bi im ponudio tu robu tako da ona bude jeftinija“, kaže novinar Vojislav Stevanović.

Veća konkurencija i bolja ponuda bila bi moguća da je Ministarstvo telekomunikacija raspisalo ranije najavljenu aukciju za dodelu 5g frekvencija. Međutim, aukcija koja je trebalo da bude ove godine je odložena, sa obrazloženjem ministarke Tatjane Matić da nema interesovanja operatora. To je demantovao kablovski operator SBB koji ponavlja da je spreman da investira u 5g mobiilnu telefoniju odmah.

„Bez obzira na činjenicu da u Srbiji postoje 3 mobilna operatora, u Srbiji ne postoji slobodno tržište i tržišna utakmica. Zbog toga građanin Srbije plaća i do 5 puta više prenos mobilnih podataka nego građani u regionu. Mi smo svoju poolitiku cijena već dokazali u fiksnoj telefoniji, televiziji i internetu. Prepoznati smo kao operater koji pruža najbolju uslugu, a cijene su vam niže nego kod operatora u regionu“, kaže izvršni direktor kompanije SBB Milija Zeković.

Direktor SBB-a navodi da bi iskustvo iz oblasti u kojima već pruža usluge, ta kompanija iskoristila u pružanju usluga mobilne telefonije i interneta.

„Ukoliko dobijemo licencu za 5g mi garantujemo korisnicima najbolju uslugu po ceni nižoj nego što je sada u Srbiji. Takođe, interes je i države da raspiše tender za frekvencije jer time obezbeđuje i veći prihod od licenci. Ujedno bi i građani plaćali manje“, navodi Zeković.

Profesor Tehnološko metalurškog fakulteta Petar Đukić kaže za N1 da država nije uzela u obzir ogroman porast potrebe za mobilnim internetom. Potrebe koja se razvila u poslednjih godinu dana, koju postojeći operatori ne mogu da zadovolje.

„Može se reći da je tražnja za internetom neprekidno u porastu u poslednje vreme i da tu tražnju ne može da prati dovoljno mobilna ponuda. Što će reći da mi usled sve više aplikacija, veoma zahtevnih imamo potrebu za internetom 24 časa dnevno. Drugi faktor je kvid kriza, koja je pomerila način rada i učenja ka online radu“, rekao je Đukić.

Istraživanje N1 pokazalo je da korisnici A1 usluga u Srbiji u poređenju sa Slovenijom, plaćaju 6,6 puta skuplju uslugu, sa Hrvatskom skoro dva puta, a u poređenju sa Bugarskom do 1,3 puta više, dok korisnici Telenorovih usluga u Srbiji plaćaju mobilni prenos podataka u proseku od 1,3 do 1,5 puta više od Telenora u Bugarskoj i mreže istog vlasnika u Češkoj.

Komentari

Vaš komentar