Otvorena fabrika Kontinental automotiv, Vučić zahvalio Angeli Merkel

Biznis 07. mar. 202113:11 > 14:3879 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zemlja bez Nemačke ne bi bila ekonomski uspešna i da bez podrške te države ne bi uspela da poveća privredni rast.

Nemačke fabrike su uvek donosile boljitak i za lokalne sredine, zbog toga je napredovao i privatni sektor, rekao je Vučić na otvaranju fabrike Kontinental automotiv u Novom Sadu.

On je zahvalio nemačkoj premijerki Angeli Merkel na podršci Srbiji jer je, kako je istakao, uvek činila za našu zemlju, pomagala u dovođenju investitora, rešavanju nekih regionalnih pitanja i „utrla put“ dobroj saradnji dve države.

„Kada sam video šta će sve da se pravi u ovoj fabrici, jedino što mogu da kažem je da sam ponosan na zemlju u kojoj živimo i na ljude koji rade u Kontinentalu“, konstatovao je Vučić.

On je dodao da će u Kontinentalovom pogonu u početku da radi 500 ljudi, i podsetio da u Novom Sadu 35 godina nije izgrađena nijedna fabrika, a sada ih je nekoliko, dok je ova danas otvorena „vrhunac uspeha“.

Vučić je najavio da će u aprilu u Novom Sadu biti oformljen i prvi institut za veštačku inteligenciju, što govori koliko je Srbija spremna za nove i inovativne tehnologije, a da se od oktobra kreće i sa dualnim obrazovanjem na novosadskim fakultetima.

„Kontinental“ tri godine u Novom Sadu ima Centar za istraživanje i razvoj i ta firma je do danas zaposlila više od 600 IT inženjera.

Otvaranju su, osim Vučića, prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Nemački „Kontinental“, osnovan 1871. godine, posluje u 59 zemalja sveta i zapošljava više od 240.000 ljudi. Proizvodi sisteme za kočenje, elektroniku, opremu za bezbednost, delove pogonskog sistema i šasije, tahografe, gume i druge delove za automobilsku i transportnu industriju.

Komentari

Vaš komentar