Otvoren aerodrom „Rosulje“ kod Kruševca

Biznis 26. jun 202212:20 > 16:4149 komentara
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon svečanog otvaranja za saobraćaj aerodroma "Rosulje" kod Kruševca, da "biznis avijacija raste najbrže u svetu" i da je u taj aerodrom država uložila ukupno 478 miliona dinara.

„Ovo će poboljšati turizam, ali i za povratak naših ljudi iz Švajcarske, Nemačke Austrije, da dođu u svoj Kruševac, u srce Srbije“, rekao je predsednik Srbije.

Pročitajte još

Vučić nije isključio mogućnost da se osposobi aerodrom da i iz inostranstva može da se sleti malim avionima.

Prema njegovim rečima, biznis avijacija raste najbrže u svetu.

„U Aerodrom Rosulje uložili smo 478 miliona dinara – toliko su platili građani Srbije“, naveo je Vučić.

Aerodrom Rosulje, koji se nalazi na pet i po kilometara od centra Kruševca, namenjen je manjim letelicama, pre svega sportskim.

Aerodrom se nalazi na visoravni Jasikovica i biće namenjen domaćem avio-saobraćaju, sa mogućnošću da postane međunarodni, koji bi se koristio i za putnički saobraćaj, ukoliko se za to ukaže potreba.

Javno preduzeće „Aerodrom Rosulje“, koje je od 1995. poslovalo pod nadležnošću lokalne samouprave, početkom 2020. prešlo je u nadležnost republike i postalo je deo preduzeća „Aerodromi Srbije“.

Izvor : Tanjug/Strahinja Aćimović

Tokom prethodne dve godine, prema podacima „Aerodroma Srbije“, država je u izgradnju „Rosulja“ uložila oko 340 miliona dinara. Izgrađeni su poletno-sletna pista, staza za rulanje, hangar, pomoćne staze, sav kompleks je ogradjen.

Oko aerodroma je urađen patrolni put, što je predviđeno najvišim bezbednosnim standardima.

Pista je dugačka 820 metara, a na aerodrom mogu da sleću vazduhoplovi raspona krila do 24 metra.

Ceremonija otvaranja aerodroma počela je izvođenjem himne Srbije.

Na otvaranju su padobranci 63. padobranske brigade izveli demo skokove, noseći zastave Srbije, VS i grada Kruševca, a prvi avion koji je sleteo na pistu je „pajper seneka“ i dočekan je vodenim lukom.

Otvaranju su prisustvovali ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, privrede Anđelka Atanasković i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Komentari

Vaš komentar