Osiguranje i fiksna kamata – kako da mirno spavate sa kreditom

Biznis 14. apr 202220:25 > 20:2710 komentara

Podizanje referentne kamatne stope je antiinflacioni mehanizam, a što se tiče kredita, poenta je da ne bude jakih udara na građane. Što se tiče rata i njihovog porasta, ceo mehanizam štiti onog koji je podigao kredit, iz vrlo prostog razloga - ako bi on otišao u problem, povukao bi u problem i sve banke i ceo sistem, kaže Dušan Uzelac, finansijski savetnik sa portala Kamatica.

Komentarišući situaciju sa kreditima u švajcarskim francima koja budi nelagodu, Uzelac kaže da ne možemo porediti scenario sa švajcarcima sa pozajmicama u evrima. Franak je bio marketinški trik banaka kako bi na bilbordima napisale što manju kamatnu stopu, podseća Uzelac.

Dodaje da su se vezali za švajcarac za koji se u ekonomskom smislu ništa ne vezuje.

Evro je druga priča, imamo privredu koja je intenzivno vezana za evro kao platežno sredstvo, i s tim u vezi ne može da se desi isti scenario kao sa frankom, opet je tu presudan globalni mehanizam. Neće EU pustiti evro niz vodu, zato što to ne utiče na par stotina hiljada Srba koji imaju kredite, nego na 700 miliona građana Evropske unije koji imaju vezu sa euriborom, kaže.

Uzelac dodaje da je koncept osiguranja kredita praktična stvar i dobro rešenje za neki period kada izostanu prihodi.

„Vi ne osiguravate kredit, nego kupujete 3,6 meseci života ako dođe do nekih nepredviđenih okolnosti da ne možete da izmirujete dugovanja. Ako nemate rezervu sa strane da otplaćujete i kada nemate prihode, onda je osiguranje dobra stvar“, naveo je Uzelac.

Fiksna kamatna stopa vam daje bezbrižnost kada je reč o kamatnoj stopi, ne morate da razmišljate o euriboru, beliboru – ona je dobra za turbulentna vremena. Ako je neko u strahu od nekog kolapsa, može da uzme fiksnu kamatnu stopu, nažalost, ona nije u ponudi za stambene kredite, mali broj banaka ih nudi na kraći period za takve pozajmice, rekao je Uzelac.

Komentari

Vaš komentar