Oracle i Vlada Srbije potpisali Memorandum o razumevanju

Biznis 17. okt. 202118:046 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kancelarija za IT/Peđa Vučković

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu vlade Srbije i korporacija Oracle, druga po veličini prihoda softverska kompanija na svetu, potpisale su Memorandum o razumevanju, saopštila je vlada Srbije.

Svrha memoranduma, potpisanog u paviljonu Republike Srbije u Dubajiu na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi EKSPO 2020, jeste procenjivanje mogućnosti uspostavljanja regionalnog data centra korporacije Oracle, u okviru komercijanog segmenta Državnog data centra u Kragujevcu.

Saradnja kroz data centar bi podržala rastuću potražnju za klaud uslugama u regionu, dodaje se u saopštenju.

„Uspostavljanje ove vrste Oracle regionalnog centra podataka omogućiće stvaranje digitalnog haba sa potencijalom pružanja Oracle cloud usluga korisnicima u Srbiji, u ovom delu Evrope, ali i šire“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U okviru sporazuma, Oracle i Vlada Srbije sarađivaće i na razvoju inicijativa u vezi sa borbom protiv kovida-19 i drugim zdravstvenim prioritetima.

„Mogućnost sklapanja partnerstva sa korporacijom Oracle, jednim od svetskih IT lidera, kao potencijalnim komercijalnim korisnikom u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja još jednu potvrdu rezultata vlade Srbije u sektoru digitalizacije, investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara i kadrovskih i tehničkih kapaciteta Srbije“, ocenio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović je potvrdio da Državni data centar u Kragujevcu, izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, obezbeđuje čuvanje podataka i opreme javne uprave i komercijalnih korisnika, kao i da predstavlja značajnu infrastrukturnu osnovu za razvoj elektronske uprave u Srbiji.

Leopoldo Boado Lama, bivši potpredsednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope korporacije Oracle, naveo je da IT gigant prepoznaje „važnost Srbije kao haba za digitalnu transformaciju“.

„Možemo da sagledamo vrednost klaud regiona u podizanju korisničkog iskustva građana i preduzeća na novi nivo, sa većom tehnološkom efikasnošću i agilnošću uz najviše nivoe bezbednosti“, rekao je Boado Lama.

Svetska izložba Ekspo 2020 Dubai održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, pod sloganom – „Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Komentari

Vaš komentar