Omikron udvostručio prognozirani gubitak Rajaneru

Biznis 23. dec. 202100:001 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Irska aviokompanija Rajaner (Ryanair) duplirala je svoj prognozirani gubitak za ovu godinu zbog uticaja omikron soja koronavirusa, koji je doveo do znatnog smanjenja broja rezervacija za odmore za kraj godine.

Kompanija sada računa da će joj godišnji gubitak biti između 250 i 450 miliona evra u odnosu na 100 do 200 miliiona evra koliko je prvobitno predvidela, navodi se u saopštenju.

„Omikron soj virusa i nedavne restrikcije putovanja širom Evrope znatno su oslabili naše rezervacije za Božić i Novu godinu“, navela je kompanija.

Ona je dodala da je to iznenadno usporavanje dovelo do toga da je Rajaner ove nedelje smanjio svoj predvidjeni kapacitet transporta za 33 odsto.

Zabrana svih putovanja sem neohodnih iz Velike Britanije ka Francuskoj i Nemačkoj, i prekid svih letova iz EU ka Maroku smanjile su očekivani obim saobraćaja za decembar sa očekivanih izmedju 10 do 11 miliona putnika na izmedju devet i devet i po miliona, naveo je Rajaner.

Avio saobraćaj jedan je od sektora najteže pogodjenih korona virusom zbog zdravstvenih restrikcija za medjunarodna putovanja.

Komentari

Vaš komentar