Nakon kolapsa sistema, EPS dobio novog direktora – ista politika ili bolji dani?

Biznis 05. mar. 202219:29 > 20:4822 komentara
Podeli:

Za novog vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, Vlada je pre dva dana imenovala Miroslava Tomaševića, dosadašnjeg direktora za proizvodnju energije u tom preduzeću. Time je vraćen samo privid zakonitosti u upravljanje najvećim javnim preduzećem u zemlji, navodi organizacija Transparentnost Srbija. Podsećaju da bi prema zakonu direktori trebalo da se biraju na konkursu, što Vlada sada ne može da uradi jer je u tehničkom mandatu. Predstavnici sindikata novog rukovodioca vide kao dobro rešenje.

Lažnom predstavljanju Milorada Grčića, kao v.d. direktora EPS-a došao je i stvarni kraj. Mandat mu je istekao 2017. godine, ali je Grčić bez obzira na to još pet godina sedeo u stolici direktora. Sve do kolapsa sistema u decembru prošle godine. Tada mu, izgleda, više ni partijska knjižica nije bila od pomoći.

POVEZANE VESTI

„Ne znam šta bih ti rekao Mićo“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se Grčiću na sednici Vlade povodom kolapsa, kada ga je pozvao na odgovornost.

"Milorad Grčić, računajte kao da nije na tom mestu", rekao je Vučić u decembru prošle godine na televiziji Pink.

"Do Nove godine ti to da stabilizuješ, a onda Mićo nešto drugo da radiš", izjavio je takođe predsednik pred kraj prošle godine.

"Što se tiče Milorada Grčića, on svakako neće biti, da li je to pitanje jednog dana ili sedam dana", kazao je Vučić 6. januara ove godine.

Umesto nekoliko dana, potrajao je Grčićev odlazak dva meseca. Njegovom nasledniku, radnici, za početak, žele sreću.

"U najmanju ruku onoliko koliko je imao Grčić, jer Grčić, ako je išta imao, imao je sreće, jer njegovo kompletno nepoznavanje izvlačile su samo srećne okolnosti", kaže Dragoslav Ljubičić, član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“.

Dolaskom Tomaševića na čelo EPS-a, to preduzeće sada će "izvlačiti" znanje, veruju u sindikatu. Novog rukovodioca opisuju kao čoveka koji:

"Brzo misli, brzo radi i brzo deluje".

Brzo je delovao već tokom decembarskog kolapsa, kada se pojavio na nacionalnoj televiziji da nas uveri da se sistem ne raspada.

"Raspad sistema znači da bukvalno maltene cela država ostane bez struje. Sistem se nije raspao, ostao je stabilan, a nedostatak energije je uvezen", kazao je Tomašević posle kolapsa na Pinku, u decembru 2021.

Ne samo da brzo misli i deluje, Tomašević je ujedno i redak slučaj rukovodioca kojeg cene i sindikat i Vlada.

"Ono što mogu da kažem za gospodina Tomaševića, znam on je sada stalno sa nama, on je jedan dobar inženjer. U EPS ima jako dobrih stručnih ljudi, isto kao taj gospodin Tomašević, oni su bili skrajnuti, gurnuti u stranu, nije EPS ceo loš, naprotiv", izjavila je ministarka Zorana Mihajlović o Tomaševiću u januaru 2022.

Sve i da je stranački čovek, Tomašević bi mogao da bude dobro rešenje i posle izbora, misli Dragoslav Ljubičić, jer ga preporučuje stručnost. Prvi test na kojem će moći i da je pokaže čeka ga uskoro kada kreću pripreme za narednu sezonu. Određeni blokovi tada će morati da se skinu sa mreže ili isključe sa sistema, objašnjava Ljubičić.

"Usklađivanje zastoja u radu blokova sa remontima na sistemima 'Tamnave zapad' ili Vreočkih kopova, ili je eventualni ulazak i otvaranje kopa 'Radljevo' je nešto što će biti ozbiljan izazov u inženjerskom, ekonomskom i svakom drugom smislu", smatra Ljubičić.

Energetskih problema svakako će biti još, uveren je Ljubičić, jer raste cena uglja u Evropi. Da je Mića uz sreću imao i malo znanja, ovu situaciju bismo, kaže Ljubičić, iskoristili da zaradimo, odnosno da struju izvezemo. Sada, tvrdi on, megavat kupujemo za 200 evra, a prodajemo za samo 50.

Komentari

Vaš komentar