Od sto kandidata 87 ne dobije odgovor poslodavca posle razgovora za posao

Biznis 13. dec. 202116:3710 komentara
Podeli:
Izvor: Unsplash/Tim Gouw

Čak 87 odsto kandidata koji su ove godine konkurisali za posao kažu da nisu dobili povratnu informaciju od poslodavca o ishodu selekcije, pokazuje istraživanje sajta za zapošljavanje Poslovi Infostud.

U istraživanju „Oceni put do posla“, kandidati su ocenjivali proces selekcije i regrutacije na oglasima na kojima su konkurisali tokom godine za nama.

Pročitajte još:

„Kandidati su i ove godine dali svoj sud ocenama od 1 do 5 za način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzinu završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa“, navodi se u saopštenju sajta Poslovi Infostud.

U okviru istraživanja svoj stav je iskazalo 23.824 kandidata na 28.615 konkursa od strane 7.697 pojedinačnih poslodavaca.

„Izostanak povratne informacije o ishodu selekcije godinama unazad ima najlošiju prosečnu ocenu, gde je do 2020. godine postojala tendencija poboljšanja. Međutim od prošle godine, izostanak povratne informacije je ponovo u porastu, te je ona izostala čak kod 87 odsto ispitanih kandidata koji su ovaj segment ocenili prosečnom ocenom 1,5“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da se čini da poslodavci ne mare za utisak kojim ovim postupkom ostavljaju na kandidate koji su u prethodnim istraživanjima naveli da će ubuduće izbegavati prijavljivanje u tim kompanijama (47 odsto), svaki četvrti će nagativno komentarisati porodici i prijateljima, dok je čak devet odsto navelo i radikalni potez – izbegavanje svih proizvoda i usluga te kompanije.

„Visoku ocenu 4 kompanije su u 2021. godine dobile za način zakazivanja testa i intervjua, a prate ga procesi kao što su dobijene informacije o radnom mestu za koje su kandidati konkurisali (opis posla, dužnosti, radni uslovi…) sa ocenom 3,7 i brzina završetka procesa selekcije sa ocenom 3,6“, navodi se u saopštenju sajta.

Komentari

Vaš komentar