Objavljeno koliki je raspon plata IT stručnjaka u Srbiji

Biznis 27. sep 202209:2787 komentara
Kancelarija, mladi it sektor, kompjuter, programer, posao, redakcija, posao na kompijuteru, firma,
Izvor: Shutterstock

Prosečna zarada IT stručnjaka u Srbiji je 1.600 evra, a njih oko 10 odsto zarađuje i više od 3.000, pokazuje istraživanje „Puls Srpske IT zajednici“ koje su sproveli najveći sajt za zapošljavanje IT stručnjaka HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija Masmi na uzorku od 1.328 profesionalaca i početnika u oblasti IT industrije.

#related-news_0

Zarade IT stručnjaka su, pokazalo je istraživanje, nastavile rast, a najveće plate su pet puta više od prosečne zarade u Srbiji.

Osim visokih plata, sve je uočljivije da kandidat u IT industriju ulaze sa srednjim obrazovanjem, što pokazuje podatak da je svaki četvrti stručnjak u IT oblasti završio samo srednju školu.

Čak sedam od 10 zaposlenih u IT industriji je, pokazuje anketa, zadovoljno svojim poslom i smatraju svoju kompaniju dobrim mestom za rad.

Međutim, tek oko 60 odsto je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji, navodi u saopštenju HelloWorld.

Komentari

Vaš komentar