Objavljen javni poziv za strateškog partnera za Petrohemiju

Biznis 09. sep 202111:55 > 13:561 komentar
Podeli:
Petrohemija, fabrika, preduzeće
Izvor: N1

Vlada Srbije objavila je javni poziv za strateškog partnera za Petrohemiju Pančevo, modelom dokapitalizacije u iznosu od 150 miliona evra, čime bi budući vlasnik imao 90 odsto udela, objavio je RTS.

Pročitajte još:

Konkurs je otvoren do 11. oktobra, a uslov je da zainteresovani polože milion evra, navodi RTS.

Konkurs za izbor strateškog partnera za pančevačku Petrohemiju otvoren je do 11. oktobra.

Preduslov za sve zainteresovane je polaganje depozita od milion evra.

Vučić: Verujem da ćemo naći dobrog partnera

Javni poziv komentarisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Predsednik Srbije rekao je da se nada da će se „ovoga puta država naći strateškog partnera Petrohemiji“ i da je o tome razgovarao i sa prvim čovekom Gaspromenjefta Aleksandrom Djukovim.

On je rekao da bi strateški partner pančevačke Petrohemije trebalo da bude kompanija koja može da nabavi najeftiniji primarni benzin i ostale sirovine.

„Verujem da ćemo naći dobrog partnera, razgovarao sam i sa Djukovom (Aleksandar, direktor Gaspromenjefta). Ranije smo pokušali da Petrohemiji nađemo strateškog partnera i razgovarali smo sa kompanijama od Azerbejdžana do Irana, ali nismo uspeli“, rekao je Vučić.

Istakao je da je stanje u Petrohemimiji sada stabilno i da na računu ima 82 miliona evra i da to garantuje stabilnost u sledećih godinu i po dana, pa da radnici ne treba da brinu, ali da je bolje naći partnera koji će da brine o poslovanju narednih godina.

On je rekao da to što je sada stanje u Petrohemiji stabilno ne znači da ne treba naći partnera jer je „konjuktura proizvoda te kompanije takva da ide gore-dole i da je teško predvideti stanje za nekoliko godina“.

Komentari

Vaš komentar