Obeležava se Međunarodni praznik rada

Biznis 01. maj. 202208:0416 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ Ilustracija

U Srbiji i svetu se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

U znak sećanja, kongres Druge internacionale pozvao je 1889. na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

U Srbiji, inače, 1. maja, se godinama obeležava okupljanjima ljudi svih generacija po brojnim izletištima uz popularno roštiljanje a uobičajni su i sindikalni protesti i razne manifestacije.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) najavio je da će Prvomajski protest održati u Leskovcu.

Okupljanje članova tog sindikata je na gradskom trgu, odakle će se uputiti ka fabrici "Jura", ispred koje će biti organizovana centralna manifestacija.

Na skupu će biti pročitan Prvomajski proglas u kojem najveća sindikalna centrala u Srbiji poručuje radnicima da neće dozvoliti da budu esploatisani i diskriminisani.

Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je u Prvomajskom proglasu ukazala da radnici dočekuju Praznik rada - 1. maj zabrinuti za egzistenciju svojih porodica i zbog neizvesne budućnosti.

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije obeležiće Međunarodni dan rada, u centru Beograda.

Komentari

Vaš komentar