Novi zakon definiše ko može da se bavi otkupom predmeta od dragocenih metala

Biznis 29. apr. 202116:043 komentara
Podeli:
Izvor: Carina info

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas, obrazlažući Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala, da će se donošenjem ovog zakona obezbediti da Srbija garantuje visok kvalitet predmeta od dragocenih metala na svom tržištu, kao i poštenu tržišnu utakmicu u cilju zaštite interesa potrošača, proizvođača, uvoznika.

Atanasković je rekla da bi ovim propisom trebalo na sveobuhvatan način da se uredi obavljenje delatnosti proizvodnje, prometa i nadzora u ovoj oblasti.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da su u predloženom propisu razrađene odredbe koje se odnose na otkup upotrebljavanih predmeta od dragocenih metala.

„Uveden je pojam otkupljivača kao privrednog subjekta koji je registrovan u Srbiji u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata i koji je registrovan u Direkciji za mere i dragocene metale kao otkupljivač predmeta od dragocenih metala“, rekla je ona.

Atanasković je rekla da otkup upotrebljavanih predmeta ili njihovih delova od dragocenih metala može da obavlja samo otkupljivač na označenom otkupnom mestu koji je dužan da prilikom otkupa izdaje otkupni list.

Ona je navela da je otkupljivač dužan da vodi evidenciju o otkupu predmeta, a proizvođači će morati da otkupljuju predmete radi obezbeđivanja sirovina za svoj rad, ali je uslov da se registruju kod Direkcije kao otkupljivači.

Atanasković je rekla da su izmenama i dopunama Zakona o akreditaciji preciznije definisani određeni pojmovi u cilju daljeg unapređenja oblasti akreditacije u Srbiji i usklađivanja sa evropskom regulativom.

„U cilju jačanja transparentnosti predlagač je predvideo vođenje javnog registra ocenjivača i eksperata uključenih u postupak akreditacije“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar