Bonitetni izveštaji CompanyWall-a otkrivaju ko je kako poslovao u korona krizi

Biznis 07. jun. 202111:34
Podeli:
Kancelarija, plan, finansije, poslovni dogovor, posao
Izvor: Shutterstock

Firme koje koriste elektronsku trgovinu, bilo da posluju samo na domaćem tržištu ili su izvoznici, ostvarile su bolje performanse tokom pandemije korona virusa u prošloj godini, pokazala je studija "pokretači rasta" USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, koji je pokrenuo istraživanje "Zajedno kroz krizu".

Efekti krize koje su privrednici najsnažnije osetili primarno su imali veze sa optimizacijom radne snage – prelazak na rad od kuće i ograničenje radnog vremena, ali i sa nemogućnošću pokrivanja osnovnih troškova poslovanja i nemogućnošću fizičkog prisustva kupaca/klijenata prenosi portal Biznis.rs.

Usledili su problemi u naplati potraživanja, odlaganje i otkazivanje porudžbina i teškoće u transportu i logistici. Nalazi upućuju i na osetljivost privatnog sektora po pitanju likvidnosti, dok je apsolutna većina kompanija istakla da očekuje probleme u izmirenju obaveza u poslovanju.

Iako ova pandemija utiče i na ponudu i na tražnju, pojedini sektori privrede snažnije su pogođeni u prvom kvartalu krize, pa su se turizam i ugostiteljstvo izdvojili kao najpogođeniji sektori, a odmah potom kreativna industrija i sektor saobraćaja i skladištenja.

Poslovanje pojedinačne firme ipak je vertikalno i horizontalno povezana priča sa ostalim akterima u lancu kreiranja vrednosti. Istraživanje USAID pokazalo je i da bi prestankom rada dve trećine firmi uticalo na do 60 firmi iza sebe (dobavljača), i do 100 firmi ispred sebe (B2B kupaca).

Novi izveštaji i bonitetne ocene

Bonitetna kuća CompanyWall najavila je da će uskoro objaviti presek godišnjih izveštaja, čime ćeti jasnije kako su kompanije u Srbiji i regionu poslovale u prošloj godini. Takođe, baš zbog svih izazovima sa kojima su se susreli usled korona krize, privrednicima će i dalje biti omogućen besplatan pristup finansijskom asistentu CompanyWall Business uz pomoć kojeg mogu da poboljšaju svoje poslovanje.

„Bonitetni izveštaj CompanyWall business podrazumeva najobuhvatniji, precizan i pouzdan skup poslovnih informacija, koji je klijentima dostupan kako bi imali uvid u poslovanje privrednih subjekata u regionu. Kroz finansijske analize dolazi se do rezultata o bonitetu i bonitetnim ocenama koji su neophodan ekonomski instrument u savremenom poslovnom svetu i uvažava se kao verodostojna rejting pozicija poslovanja kompanije. Time se ubrzava i pojednostavljuje donošenje poslovnih odluka pri izboru poslovnog partnera, ali i analiza konkurencije i procena rizika na savremenom tržištu rada“, izjavila je za Biznis.rs direktorica bonitetne kuće CompanyWall, Maja Kljun.

Finansijski izveštaji namenjeni su svima koji žele brz i jednostavan uvid u pouzdane i najvažnije podatke o poslovanju preduzeća. Uz samo nekoliko klikova mišem dolazi se do jasnog i tačnog izveštaja o poslovanju potencijalnih saradnika, klijenata i konkurenata.

„U skladu sa situacijom i posledicama koje trpi tržište zbog događaja na svetskom nivou, CompanyWall je svojim klijentima, kao i drugim privrednim subjektima, omogućio u više navrata besplatno korišćenje baze podataka o bonitetu svih pravnih subjekata u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Informacije jednostavno moraju da budu dostupne svima, posebno u doba brzog poslovanja“, naglasila je Kljun.

Koristeći istu specifičnu metodologiju finansijske analize, potvrđenu registracijom na EUIPO, kojom se služe elitne bonitetske kuće u svetu poput Standard & Poor’s (S&P), Fitch Group i Moody’s (Big Three), CompanyWall ovlašćena je za izradu bonitetnih izveštaja, bonitetnih ocena i sertifikacija kompanija.

Bonitetne ocene predstavljaju skup standardizovanih podataka koji obuhvataju celokupno poslovanje privrednog subjekta. U širem smislu, bonitetna ocena je mišljenje stručnjaka o ekonomskoj pouzdanosti privrednika. Bonitetne ocene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA – do najnižeg CCC. Kako saznajemo, bonitetna kuća CompanyWall, jedini je vlasnik licence pouzdane klasifikacije najviših bonitetnih ocena: AAA, AA+ i A+.

Komentari

Vaš komentar