Novak: Polovina Gaspromovih kupaca otvorila račun za plaćanje u rubljama

Biznis 19. maj. 202211:22 > 13:092 komentara
Podeli:
gasovod gasprom
Izvor: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak rekao je da je polovina Gaspromovih kupaca prirodnog gasa otvorila račun u Gasprombanci za plaćanje u rubljama.

Novak je u obraćanju na skupu „Novi horizonti“, održanom u Moskvi, komentarisao „sistem plaćanja prirodnog gasa u rubljama“, koji je uvela Rusija, ali koji izaziva kontroverze u Evropi.

„Postoje 54 velika, srednja i mala preduzeća koja imaju ugovore sa Gasprom Eksportom. Koliko ja znam, polovina ovih kupaca je otvorila račun u rubljama. Konačna lista onih koji prihvataju i ne prihvataju plaćanja u rubljama biće poznata u narednim danima“, rekao je zamenik ruskog premijera.

Novak je istakao da su morali da pređu na sistem plaćanja prirodnog gasa u rubljama kako bi obezbedili prihode od izvoza. Rusija je 1. aprila donela uredbu kojom je propisano da „neprijateljske“ zemlje treba da otvore račune u Gasprombanci te da svoja plaćanja vrše u rubljama.

Govoreći o odnosima između Rusije i zapadnih zemalja u energetskom sektoru on je istakao da je gasovod Severni tok 2 zamrznut iz političkih razloga.

„Mislim da neće biti u funkciji u bliskoj budućnosti upravo zbog ovih političkih razloga. Međutim, evropskim potrošačima su potrebni jeftini, niskougljenični izvori energije, uključujući prirodni gas. Mislim da će biti potražnje za ovim projektom u budućnosti“, rekao je Novak.

Kazao je da je ruska proizvodnja nafte u aprilu smanjena za milion barela dnevno.

„Povećali smo ipak proizvodnju za 200 do 300 hiljada barela dnevno u maju“, istakao je Novak.

Napomenuo je da se ove godine očekuje povećanje američke proizvodnje nafte za milion barela dnevno, ali da je to povećanje niže nego u prošlosti.

Gasprom je krajem aprila obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj pošto su te dve zemlje odbile da plaćaju u rubljama.

Italijanski energetski gigant „Eni“ u sredu je saopštio da je počeo proces otvaranja računa u Gasprom banci bez promene sadašnjih ugovora. Eni navodi da je ovo učinila na jednostrani zahtev Gasproma i u skladu sa procedurom plaćanja gasa koju je utvrdila Ruska Federacija.

Italijanska kompanija je objasnila da su Gasprom i ruske federalne vlasti potvrdili da će se fakturisanje i plaćanja i dalje vršiti u evrima, a da će se potom vršiti konverzija u rublje na moskovskoj berzi u roku od 48 časova i bez učešća Centralne banke Rusije.

 

Komentari

Vaš komentar