Nova: Vlada 2017. izrazila spremnost da obezbedi dozvole za Rio Tinto

Biznis 01. dec. 202110:12 > 10:2022 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Srbije potpisala je 2017. godine memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto, kojim je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma, navodi se u dokumentu koji su objavile novine Nova.

Povezane vesti:

Vlada premijerke Ane Brnabić potpisala je memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto Minerals Development Limited i Rio sava Exploration doo Beograd, piše Nova, prenosi Fonet.

U memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa Rio Tintom i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekte projeka Jadar.

Vlada Srbije, takođe, istakla je da je spremna da preduzme mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije između različitih organa i institucija u vezi sa postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda, prenosi list.

Od kompanije Rio Tinto se očekuje da postupa u skladu sa internim smernicama, pravilima i procedurama u realizaciji projekta, nastavi sa geološkim istraživanjima i studijama ležišta Jadar i da u potpunosti i aktivno promoviše srpske i međunarodne standarde zaštite životne sredine.

Brnabić je najavila da će projekat početi 2023. godine, prenosi list.

Komentari

Vaš komentar