Nova.rs: Ministrima povećane plate, a i naknade za članstvo u upravnim odborima

Biznis 04. maj 202109:52 > 09:5440 komentara
Podeli:
Izvor: Nova.rs/ Filip Krainčanić

Uprkos ekonomskoj krizi koja je zbog pandemije koronavirusa pogodila ceo svet pa tako i Srbiju, ministrima u Vladi Srbije ne samo da su povećane plate, već i naknade za članstvo u upravnim odborima i to za oko 40 odsto, piše portal Nova.rs. To je slučaj sa Fondom za razvoj u čijem upravnom odboru je gotovo polovina Vlade Srbije.

Kako je pokazala ranija analiza Nova.rs, Vlada Srbije je sama sebi uvećala plate od 2020. godine u proseku za 10 do 30 odsto. Tu se ne računa ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kome je sa promenom ministarstva dobio veću zaradu za čak 140 odsto.

Plate ministara u Vladi kreću se od 100.000 dinara pa naviše. Uz to jedan broj njih dobija i dodatni novac na ime članstva u upravnim odborima.

Kako se može videti u zvanično objavljenim imovinskim kartama članova Vlade, jedan broj ministara uz zaradu dobija i naknadu za članstvo u Upravnom odboru Republičkog Fonda za razvoj. Na mesečnom nivou to je sada iznos od 58.000 do 60.000 dinara, navodi ovaj portal.

Taj novac, kako se dodaje u tekstu, dobijaju ministri Anđelka Atanasković, Tomislav Momirović, Irena Vujović, Tatjana Matić, Darija Kisić, Branislav Nedimović i Siniša Mali.

Do 2020. naknada za članstvo u UO Fonda za razvoj iznosila je od 42.000 do 44.000 dinara, što znači da je u ovoj godini uvećana za oko 40 odsto, navodi Nova.rs.

Tako, na primer, ministar poljoprivrede Branisalv Nedimović sada, kao član, dobija oko 60.000 dinara, odnosno 18.000 više nego prethodnih godina.

Ministarka za kulturu Maja Gojković uz ministarsku platu dobija i oko 65.000 dinara kao predsednica UO Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Njena koleginica iz Vlade, minstarka pravde Maja Popović dobija dodatni novac za članstvo u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, navodi se u tekstu.

S druge strane, ministarka energetike Zorana Mihajlović ne dobija iz budžeta novac ni po jednom osnovu, ni kao ministarka niti kao članica UO Fonda za razvoj. U Vladi Sbije ima i onih koji nisu članovi upravnih odbora, bar prema zvanično objavljenim podacima Agencije za sprečavanje korupcije. Na tom spisku su, između ostalog, ministri Branko Ružić, Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Vanja Udovičić, Marija Obradović …

Nije tajna, niti novina, da se angažovanjem u raznim komisijama i članstvima u različitim odborima, javnim funkcionerima znatno uvećavaju primanja.

U upravne odbore bi svi rado da uđu, a razlozi su više nego jasni. Nadoknade su visoke, ne radi se mnogo ali ni često, navodi Nova.rs.

Ministri u Vladi nisu jedini koji na taj način uvećavaju svoja primanja. Ta praksa se primenjuje na svim nivoima vlasti i nije novina. Nekada su nadoknade za članstvo u pojedinim odborima javnih i državnih preduzeća bile astronomske, zbog čega su 2009. godine ograničene na visinu prosečne zarade.

Niko nikada nije zvanično izašao sa tačnim podatkom o broju upravnih odbora u Srbiji, a posebno ne o tome koliko oni koštaju državnu kasu, kaže se u tekstu. Neke ranije procene sindikalnih organizacija bile su da tih odbora ima bar 7.000 i da oni građane koštaju puno, odnosno da je reč o višemilionskim iznosima i to preračunatim u evre.

Apsolutni rekorder Vulin sa uvećanjem od 140 odsto

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je prošle godine najavio uvećanje plata u javnom sektoru, ali za najviše 3,5 odsto. Ta računica, međutim, nije važila za članove Vlade Srbije koji su dobili veće plate u proseku za 10 do 30 odsto. A ispostavilo se da u Vladi ima i onih koji su probili sve granice.

Apsolutni rekorder, kako je Nova.rs već pisala, jeste ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Njemu je plata u odnosu na prethodnu uvećana za više od 140 odsto, sa 92.246 dinara, koliko je primao kao ministar odbrane, na 225.841 – koliko sada prima kao ministar policije.

Tako je Vulin, praktično, najviše plaćen član izvršne vlasti, jer recimo premijerka Ana Brnabić mesečno prima 128.320 dinara, koliko je bila plaćena i u prošlom mandatu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 157.262 dinara.

Nije poznato da je i jedan ministar do sada imao ovako visoku platu, te se nameće pitanje i čime je ovoliku zaradu zaslužio, navodi Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar