Nova pravila za cigarete i ostale duvanske proizvode

Biznis 15. avg 202214:5652 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pročitajte još:

U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi će, pre plasmana na tržiše Republike Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 ( Cigarete – Ocenjivanje mogućnosti paljenja – Zahtevi za bezbednost), objasnilo je Ministarstvo.

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda na koje se ti standardi odnose, na tržište mogu staviti samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom, naglašeno je u saopštenju.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, navodi Ministarstvo.

Sve informacije o sistemu kvaliteta, i tehničkim zahtevima koje proizvodi treba da zadovolje pri plasmanu na tržište Republike Srbije dostupni su na portalu TEHNIS Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede na ovom linku.

Komentari

Vaš komentar