Nova ekonomija: Državnu pomoć za noćne barove i klubove dobiće 18 firmi u Srbiji

Biznis 23. jul. 202112:102 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pomoć od države koja je namenjena noćnim barovima i klubovima dobiće 18 firmi koje su ispunile uslove propisane Uredbom Vlade Srbije, piše Nova ekonomija.

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić je rekao da će time biti pokriveno oko 40 noćnih klubova. Ukupna pomoć noćnim barovim i klubovima iznosiće 36,1 milion dinara, a maksimalan iznos koji može da se dodeli po privrednom subjektu je 36.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan stupanja na snagu Uredbe, naveli su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Novu ekonomiju.

Vlada Srbije je krajem maja donela uredbu o direktnoj i bespovratnoj pomoći barovima i noćnim klubovima koji su pogodjeni korona-krizom.

U medjuvremenu, tokom juna, Komisija za kontrolu državne pomoći obustavila je prvobitni predlog finansijske podrške noćnim barovima i klubovima, ocenivši da je predlog Vlade Srbije „selektivan“, da može dovesti do narušavanja konkurencije, kao i da je neophodno da se propiše ukupan iznos sredstava za tu namenu.

Prema zaključku Vlade, visina sredstava koju ostvaruju noćni barovi i noćni klubovi, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, iznosi šest odsto od godišnjeg prometa na koji se plaća porez na dodatu vrednost, za period od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine.

Isplatu pomoći Ministarstvo trgovine očekuje naredne nedelje od 26. do 30. jula.

Relić je za Novu ekonomiju rekao da dugove prema državi koji su se nakupili za vreme zabrane poslovanja noćni klubovi i barovi neće moći da plate novcem od ove pomoći.

„S druge strane, s obzirom da ne postojimo u sistemu, nemamo zasebnu šifru poslovanja, svestan sam da je ovo u samom startu bila nemoguća misija i da je i ova izborena pomoć veliki uspeh“, naveo je on.

Na pitanje dokle je stigao proces u dobijanju šifre ‘noćni barovi i klubovi’ u cilju diferencijacije ugostiteljskih objekata, Relić je rekao da se nada rešenju pre novembra.

„Ministar finansija Siniša Mali je obećao na poslednjem sastanku da će se lično zauzeti da se to reši, pa nam ostaje da ga držimo za reč. Mi ćemo svakako dati naš predlog diferencijacije na kojem radimo i nadamo se rešenju pre novembra kako nam se ovako nešto nikad više ne bi dogodilo“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar