NLB nije uspeo da obezbedi prinudni otkup akcija Komercijalne banke

Biznis 13. apr. 202116:596 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U ponudi za preuzimanje koja je zaključena u petak, većinski vlasnik Komercijalne banke, slovenački NLB, nije uspeo da "preskoči" prag od 90 procenata i time stvori uslove za prinudni otkup akcija od preostalih manjinskih akcionara, objavilo je brokersko-dilersko društvo Momentum Securities.

NLB je po ceni od 3.315,47 dinara kupio 4,8 odsto običnih akcija Komercijalne, stigavši tako do vlasničkog udela od nepunih 88 odsto.

„Po aktuelnim zakonima, za prinudni otkup akcija većinskom vlasniku je potrebno da prekoči prag od 90 odsto akcija“, podseća brokersko-dilersko društvo.

Kada su u pitanju prioritetne akcije Komercijalne banke, one su takođe bile obuvhaćene ovom ponudom za preuzimanje.

Za razliku od redovnih akcija, NLB nije pre upućene ponude posedovao nijednu prioritetnu akciju, te je uspeo da otkupi 15,3 odsto akcija od ukupnog broja po ceni od 934,72 dinara po akciji.

Cena u ponudi za preuzimanje običnih akcija bila je identična ceni po kojoj je NLB platio kontrolni paket akcija državi, dok je cena za prioritetne akcije određena kao šestomesečni ponderisani prosek trgovanja na Beogradskoj berzi, ukazuje Momentum Securities.

Komentari

Vaš komentar