NKD: Gde su linije Er Srbije iz Niša i koliko ih plaćamo da ne postoje

Biznis 26. jul. 202117:4218 komentara
Podeli:
konstantin veliki aerodrom niš 1
Izvor: N1

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) objavila je danas da se trenutno, umesto predviđenih 12 destinacija, sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" avionima "Er Srbije" može leteti samo na dve, zbog čega od nadležnih iz Vlade Srbije i ove avio-kompanije traže da navedu gde su linije za koje građani Srbije plaćaju subvencije.

U saopštenju se podseća da su prošle dve godine otkad su „Er Srbiji“ poklonjene subvencije za letove sa niškog aerodroma.

Pročitajte još:

„Upozoravali smo i tada na mnoge problematične aspekte tog posla – koncept subvencionisanja, izbor destinacija preblizu postojećih linija što je izazvalo sumnju da je reč o gušenju lou-kost konkurencije prijemčive građanima. To što trenutno možete leteti na samo dve destinacije iz Niša avionima Er Srbije (Tivat i Frankfurt Han) implicira nepotrebnost i neuspešnost tog koncepta“, navedeno je u saopštenju.

Iz NKD ukazuju da su bili u pravu kada su tvrdili da model subvencionisanja nije dobar, te da građani trpe štetu – plaćaju subvencije, a nemaju obećane linije.

Kako su lou-kost avio-prevoznici uglavnom normalizovali avio-saobraćaj prekinut pandemijom, iz Nacionalne koalicija za decentralizaciju postavili su nadležnima nekoliko pitanja u vezi sa avio-saobraćajem sa aerodroma u Nišu.

„Zanima ih zašto nema subvencionisanih letova Er Srbije iz Niša, zašto Er Srbija ne ispunjava ugovor o subvencionisanim letovima, koliko građane košta neletenje Er Srbije iz Niša, kao i da li je ovo priznanje da je koncept subvencija bio loš i nepotreban“, pitali su iz NKD.

Istakli su da je operacija centralizovanja i poklanjanja niškog aerodroma izvedena „ne samo bez političke, već i bez ekonomske logike i osećaja“, pa su zato pozivali sve donosioce odluka da ne zaborave šta su dužni Nišlijama – razvoj aerodroma i jeftine letove.

„Uskoro ističu prvi ugovori sa „loukosterima“ potpisani kad je aerodrom bio u vlasništvu Grada Niša. Pozivamo aktuelne beogradske vlasnike niškog aerodroma da učine sve da ti ugovori budu obnovljeni“, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar